Odzież w gastronomii - marka GQS zdradza tajniki produkcji

Odzież specjalistyczna charakteryzuje się innymi założeniami w procesie produkcji względem branży. Fartuchy dla spawaczy muszą posiadać wysoką gramaturę, odzież piekarska musi być przewiewna, a spodnie robocze muszą cechować się wysoką wytrzymałością. Jak to wygląda w gastronomii?

W artykule opiszemy na co zwracamy uwagę i jak projektujemy produkty odzieżowe oznakowane marką GQS, aby spełniały oczekiwania zarówno właścicieli obiektów gastronomicznych, jak i samych pracowników, którzy będą korzystali z ubrań.

1. Dobór materiału

Jednym z najistotniejszych elementów jest dobór materiału. Gastronomia rządzi się swoimi prawami. Często zabrudzenia materiału np. bluz kucharskich podczas pracy na kuchni, wyższe temperatury w środowisku pracy czy wysoki poziom użytkowania. Dlatego idealny materiał powinien spełniać następujące cechy:

  • Wysoka wytrzymałość
  • Odporność na zmięcia, zagniecenia
  • Odporność na pranie odzieży w wysokich temperaturach
  • Odporność na pranie odzieży z wykorzystaniem chemii
  • Odpowiednia wentylacja
  • Wytrzymałość koloru

Nasza marka korzysta z materiałów, które spełniają wszystkie powyższe kryteria. Jako jeden z najlepszych składów materiału w gastronomii uznaje się: 65% poliester, 35% bawełna. Jest to świetne połączenie, ponieważ poliester nadaje odzieży odpowiedniej wytrzymałości i odporności, a dodatek bawełny zwiększa komfort użytkowania. Wykorzystanie poliestru jest tu w 100% zasadne, a wręcz konieczne w branży gastronomicznej. Właściciele restauracji często pytają o odzież z materiału o składzie w 100% z bawełny. Jednak produkty wykonane wyłącznie z bawełny ulegną szybkiemu zniszczeniu, nie przetrwają długo przy codziennej pracy w gastronomii. Dodatkowo np. fartuchy czy zapaski kelnerskie wykonane z bawełny po kilku godzinach pracy będą wyglądały mało profesjonalnie z uwagi na liczne zagniecenia.

2. Bezpieczeństwo

Wiele firm produkujących odzież gastronomiczną nie zwraca również uwagi na kwestie bezpieczeństwa. W gastronomii, szczególnie kucharz, jest narażony na zagrożenia płynące z jego zawodu. Przykładem takiego niebezpieczeństwa może być gorący olej wylany na bluzę. Właśnie z takiego powodu w bluzach kucharskich GQS zastosowaliśmy zapięcia na springi (zatrzaski). Takie rozwiązanie pozwala rozpiąć bluzę jednym szybkim ruchem, a tym samym pozwala pozbyć się odzieży zalanej niebezpiecznym płynem. W przypadku produktów zapinanych na standardowe guziki, taka szybka reakcja może nie być możliwa.

3. Komfort użytkowania

Nie można zapominać o komforcie użytkowania. Pracownicy w odzieży specjalistycznej spędzają cały swój dzień pracy, dlatego też w ubraniach muszą czuć się komfortowo. Tutaj możemy wymienić wiele elementów poprawiających wygodę w użytkowaniu odzieży. Sam dobór materiału, o czym wspominaliśmy wcześniej, jest niezwykle ważny. Jako przykład zwiększenia komfortu w produktach GQS przytoczymy spodnie kucharskie.  W naszej firmie wszywamy do nich gumkę w pasie, dzięki czemu elastycznie dostosowują się do kucharza i nie uciskają go. Kucharz nie odczuwa dyskomfort czy ucisku. Jeśli firma dostarcza również odzież hotelową, co łączy się z branżą gastronomiczną, to należy także zadbać o produkty, które będą nosili klienci. Przykładowo szlafroki hotelowe powinny być delikatne i przyjemne, tak aby pozostawić po sobie świetne wrażenie w pamięci gości.

4. Długość użytkowania

W GQS nie zapominamy również o właścicielach punktów gastronomicznych. Ubrania dla kelnerów czy kucharzy są dla nich zawsze inwestycją, dlatego powinna być ona jak najbardziej opłacalna. Dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów do produkcji, nasza odzież specjalistyczna wytrzymuje 2 - 3 lata, a nawet więcej ciągłego użytkowania. Na rynku można spotkać wiele tańszych zamienników np. Pochodzących z krajów Azjatyckich. Jednak ich wytrzymałość, pomimo podobnego składu materiału, jest zdecydowanie niższa, często produkty nie wytrzymują nawet roku. Dlatego w GQS łączymy świetną cenę produktów z ich długowiecznością, a nasi klienci nie muszą nieustannie wymieniać ubrań pracowników oszczędzając pieniądze.

5. Odzież wodoodporna

Nie można zapominać również o ubraniach dla pomocy kuchennej. Te powinny posiadać jedną ważną cechę - wodoodporność. Osiąga się ją dobierając odpowiednie materiały. W szwalniach GQS fartuchy wodoodporne produkujemy z tkaniny, gdzie poliester wyciągnięty jest na zewnątrz, zabezpieczając użytkownika przed płynami, wodą.

6. Personalizacja odzieży

Personalizacja jest etapem niezależnym od procesu produkcji odzieży. Jest to dodatkowa usługa pozwalająca nanieść logo na produkt, tak aby był on oznaczony logiem restauracji czy hotelu. Dla właścicieli jest to niezwykle istotne, ponieważ w ten sposób zespół wygląda profesjonalnie, a odzież poza celami użytkowymi, spełnia również cele reklamowe. Fartuchy z haftem, bluzy kucharskie czy zapaski są więc standardem w branży gastronomicznej.

Poznaj odzież gastronomiczną i produkty hotelowe marki GQS.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »