U Jędrusia: innowacyjna linia technologiczna do produkcji pierogów

Czy można osiągnąć „domowy” smak pierogów, produkując na skalę przemysłową wyroby garmażeryjne? Jak najbardziej, co udowodniło przedsiębiorstwo U Jędrusia. Nowatorska technologia pozwala produkować smaczne pierogi bez substancji konserwujących nie tracąc na terminie przydatności do spożycia. Imponująca jest również wydajność produkcji.

Korzenie przedsiębiorstwa U Jędrusia sięgają 1979 roku. Początkowo funkcjonowało jako mała krakowska restauracja. Oprócz gotowania dla gości lokalu zakres działalności firmy obejmował zaopatrywanie sklepów w artykuły spożywcze takie jak pierogi i gołąbki. Przełomem dla tego małego, rodzinnego przedsiębiorstwa stał się okres przemian ustrojowych zapoczątkowany w 1989 roku.

W ciągu kolejnych lat firma U Jędrusia rozszerzyła swój biznes dzięki dostawom do sklepów wielkopowierzchniowych. W kolejnych latach w rozwoju przedsiębiorstwa pomógł akces Polski do Unii Europejskiej. Dzięki temu wyroby garmażeryjne U Jędrusia zagościły na stołach klientów z wielu krajów Wspólnoty.

U Jędrusia w liczbach, czyli wolumen produkcji

Wraz z rozwojem działalności konieczne stało się zwiększenie mocy produkcyjnej zakładów. W ciągu dekady główna wytwórnia w podkrakowskiej Morawicy zwiększyła swoją powierzchnię niemal trzykrotnie. W 2008 roku wynosiła ona 8 000 m². Dziesięć lat później została rozbudowana, zajmując obecnie przestrzeń 28 000 m². Oprócz niego od 2013 roku funkcjonuje zakład w Wieliczce liczący 3600 m².

Tak duża powierzchnia pozwala na wytwarzanie 250 ton wyrobów garmażeryjnych w ciągu dnia. Niemal połowę z tego, 120 ton, produkuje zakład nr 1 w Morawicy. Przekłada się to na imponującą wartość ok. 5 ton produktów garmażeryjnych na godzinę. U Jędrusia posiada obecnie łącznie 17 linii produkcyjnych. Jedna z nich powstała dzięki dofinansowaniu z funduszy europejskich Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Celem jest zmiana technologii produkcji w kierunku jak najbliższym ideałom firmy.

Idea opracowania nowej linii technologicznej

U Jędrusia od początku stawia na zapewnienie klientom jak najlepszych doznań smakowych. Aby tworzone w zakładach pierogi były jak najbliższe domowym wyrobom, konieczna stała się zmiana sposobu produkcji, by wyeliminować używanie substancji konserwujących. W ten sposób U Jędrusia tworzy nie tylko produkty smaczne, ale i zdrowe. Do tego ich termin przydatności do spożycia nie jest krótszy niż w przypadku innych produktów.

Usunięcie substancji konserwujących z procesu produkcji pozwoliło U Jędrusia dostosować się do trendów panujących w segmencie garmażeryjnym. Zgodnie z filozofią firmy klient nabywający gotowe dania nie musi iść na kompromisy. Nowa linia produkcyjna to przykład, że stworzenie szybkich w przygotowaniu, smacznych i odżywczych posiłków jest możliwe.

Szczegóły techniczne linii produkcyjnej pierogów

Nowatorski proces produkcji to kombinacja etapów obróbki termicznej i schładzania, który jest tajemnicą przedsiębiorstwa. Proces jest zautomatyzowany i zgodny z najwyższymi normami higienicznymi.

Wdrażanie innowacji nie może obyć się bez pytania o opłacalność. Linia produkcyjna w zakładach U Jędrusia spełnia również ten warunek. Oprócz możliwości szybkiego schładzania 2,5 ton produktów na godzinę, warty uwagi jest proces pakowania. Linia pilotażowa jest w stanie spakować około 8000 tacek produktu na godzinę.

Nowoczesna linia produkcyjna w zakładach U Jędrusia to przykład, że masowa produkcja pierogów może iść w parze z prawdziwie domowym smakiem. To także dowód na to, że innowacje, nawet w kontekście firm z wieloletnią tradycją, mogą być opłacalne i warto w nie inwestować. Wszystko to razem stawia U Jędrusia w roli lidera zmian na rynku chłodzonych wyrobów gotowych oraz produktów garmażeryjnych.

- Od samego początku istnienia firmy U Jędrusia jej misją jest stałe dążenie do jak najwyższej jakości produktu. Już kilkanaście lat temu za cel postawiliśmy sobie eliminację konserwantów z produktów tak, aby klienci otrzymali produkty o tzw. "czystej etykiecie" - mówi Krzysztof Nowak, Zastępca Dyrektora Operacyjnego U Jędrusia. - Mamy wizję, aby nasze produkty były na każdym stole lub w każdym domu - podkreśla Krzysztof Nowak.

U Jędrusia Sp. z o.o. realizuje Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego 2014-2020 w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój. Projekt realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: Szybka ścieżka.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »