GIS ostrzega o wykryciu bakterii w jednej partii wędzonego łososia
Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował o wykryciu obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego łososia.
Chodzi o produkt "Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy", 200 g; wyprodukowany przez Almar Sp. z o.o. (ul. Hutnicza 22, 81-061 z Gdynii) dla SCA PR Sp. z o.o. (62-080 Tarnowo Podgórne, ul. Św. Mikołaja 5, Swadzim).
Zastrzeżenia dotyczą partii o numerze 0909/1, z terminem spożycia do 04.10.2020.
GIS podał, że w wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram) w jednej próbce produktu.
Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gdyni nadzorujący producenta wszczął postępowanie kontrolne dotyczące zakładu oraz objął nadzorem proces wycofania produktu z rynku.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Katarzyna Lechowicz-Dyl