Nawet 1000 zł więcej rocznie za żywność. Eksperci o skutkach wzrostu VAT
Stawka VAT na podstawowe produkty żywnościowe wraca do poziomu 5 proc. od 1 kwietnia. Ekonomista Rafał Mundry przedstawił wyliczenia obrazujące, ile wzrost VAT będzie kosztował konsumentów w zależności od kwoty, jaką wydają oni tygodniowo na zakupy spożywcze. Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gartner potwierdza: - Przywrócenie 5 proc. stawki VAT na żywności spowoduje wzrost cen produktów żywnościowych. Nie spotka się to z dobrym przyjęciem przez konsumentów.
Zdaniem ekonomisty Rafała Mundrego, powrót stawki VAT na żywność do 5 proc. to dla budżetu państwa "ok. 12 mld zł dodatkowych wpływów w skali roku" (wpływy z VAT stanowią ważną część dochodów podatkowych budżetu państwa - w tym roku resort finansów przewiduje, że przekroczą one ponad 316,4 mld zł, co większość ekonomistów określa jako ambitne założenia). Jednocześnie, jak dodaje Rafał Mundry, wzrost stawki VAT na żywność dla gospodarstw domowych oznacza rocznie koszt ok. 800-1000 zł.