USA. McDonald's w kryzysie. Klient zjadł burgera i zmarł, miliardowe straty
Seria zatruć bakterią E. coli i śmierć klienta w Stanach Zjednoczonych wstrząsnęła restauracjami McDonald's. Dziesiątki przypadków zachorowań odstraszyły nie tylko konsumentów, ale także inwestorów. To największy kryzys finansowy fastfoodowego giganta od lat.
Bakterie E. coli znaleziono m.in. w burgerze Quarter Pounder. Dotychczas Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) wykryło zatrucia 49 osób w 10 stanach USA. Efekt to nie tylko hospitalizacja, ale także załamanie na giełdzie.
Dotychczas najtragiczniejszy okazał się przypadek starszego mężczyzny z Kolorado, który według informacji zebranych przez "Fakt", zmarł po spożyciu burgera Quarter Pounder, 10 innych osób miało wymagać hospitalizacji, a część osób mierzy się z ciężkimi powikłaniami zatrucia E. coli, np. zespołem hemolityczno-moczanowym, który może prowadzić do niewydolności nerek.
W oficjalnym komunikacie inspektorzy CDC informują, że skala problemu może być jednak znacznie większa, bo część osób na infekcję E. coli nie reaguje intensywnymi objawami i nie zgłasza się do lekarza. Najwięcej zakażeń tą bakterią wykryto w stanach Kolorado i Nebraska.
McDonald's podjął natychmiastowe działania i wycofał podejrzane składniki ze wszystkich amerykańskich restauracji. Dodatkowo sprzedaż burgera Quarter Pounder została czasowo wstrzymana. To jednak nie pomogło. Krach na giełdzie w związku z tą sytuacją był niemal natychmiastowy.
Pierwszy komunikat CDC pojawił się we wtorek i już tego dnia akcje McDonald's Corporation spadły o 9 proc. To gigantyczny spadek, którego ta spółka nie widziała od lat. Dla fastfoodowego giganta oznacza to miliardowe straty na rynkach kapitałowych. Inwestorzy obawiają się o długoterminowe konsekwencje i chcą poznać dokładne przyczyny serii zakażeń. Niepewność jest zatem duża, a to nie działa dobrze na rynki giełdowe.
Sprzedawany w Stanach Zjednoczonych Quarter Pounder znany jest w Polsce jako McRoyal i to ten produkt stał się źródłem problemów spółki.
"Prowadzimy szczegółowe badania każdego elementu łańcucha dostaw" — informuje CDC.
Inspektorzy apelują także do osób, które pomiędzy 27 września a 11 października spożywały burgery w McDonald's, o zgłaszanie do lekarza wszelkich objawów zatrudnia pokarmowego. Chodzi zwłaszcza o osoby z grupy ryzyka: seniorów i osoby z osłabionym układem odpornościowym.
W Polsce burger McRoyal nadal jest dostępny. W restauracjach McDonald's kosztuje średnio 20 zł za sztukę i nieco ponad 30 zł w zestawie.