Kakao drastycznie drożeje

Wkrótce możemy zapłacić więcej za czekoladę i za niektóre słodycze. Na światowych giełdach drożeje kakao. Cena tego produktu zbliża się do poziomów z listopada, które były najwyższe od wielu lat. Ekonomista banku Credit Agricole, Jakub Olipra wyjaśnia, że winna jest pogoda w krajach afrykańskich, takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun, Nigeria czy Ghana, które odpowiadają za około 70 procent światowej produkcji kakao. Na gorsze zbiory w tych krajach wpływ ma między innymi wiatr Harmattan, znad Sahary, który wysusza plantację. W konsekwencji część ziaren jest mniejsza niż zwykle i nie spełnia wymogów eksportowych. Rozmówca IAR przypomina, że podobna sytuacja była ostatnio w sezonie 2012/3013. Wtedy, jak twierdzi ekspert, ceny produktu wzrosły o blisko 10 procent. Tegoroczne prognozy nie wskazują jednak na znaczący wzrost cen. Problem z uprawą mają także kraje Ameryki Południowej, takie jak: Ekwador czy Brazylia, ale także Indonezja leżąca w Azji. W przypadków tych krajów słabszej produkcji winny jest zjawisko pogodowe o nazwie El Nino. Na giełdzie w Londynie kakao podrożało o ponad 12 procent w porównaniu do początku lutego. Za tonę, trzeba obecnie zapłacić ponad 2200 funtów. IAR

AFP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »