Kakao drastycznie drożeje
Wkrótce możemy zapłacić więcej za czekoladę i za niektóre słodycze. Na światowych giełdach drożeje kakao. Cena tego produktu zbliża się do poziomów z listopada, które były najwyższe od wielu lat. Ekonomista banku Credit Agricole, Jakub Olipra wyjaśnia, że winna jest pogoda w krajach afrykańskich, takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun, Nigeria czy Ghana, które odpowiadają za około 70 procent światowej produkcji kakao. Na gorsze zbiory w tych krajach wpływ ma między innymi wiatr Harmattan, znad Sahary, który wysusza plantację. W konsekwencji część ziaren jest mniejsza niż zwykle i nie spełnia wymogów eksportowych. Rozmówca IAR przypomina, że podobna sytuacja była ostatnio w sezonie 2012/3013. Wtedy, jak twierdzi ekspert, ceny produktu wzrosły o blisko 10 procent. Tegoroczne prognozy nie wskazują jednak na znaczący wzrost cen. Problem z uprawą mają także kraje Ameryki Południowej, takie jak: Ekwador czy Brazylia, ale także Indonezja leżąca w Azji. W przypadków tych krajów słabszej produkcji winny jest zjawisko pogodowe o nazwie El Nino. Na giełdzie w Londynie kakao podrożało o ponad 12 procent w porównaniu do początku lutego. Za tonę, trzeba obecnie zapłacić ponad 2200 funtów. IAR