Najcenniejszy szampan świata
Za zdjeciach z AFP szampan jednoroczny produkowany przez firmę Moët & Chandon czyli Dom Pérignon. Wynalezienie wina z bąbelkami przypisuje się często XVI-wiecznemu francuskiemu mnichowi z klasztoru benedyktynów, znanemu jako Dom Pierre Perignon. Potocznie, jako szampan określane jest każde wino musujące, jednak prawdziwy trunek o tej nazwie musi pochodzić z francuskiej Szampanii i być wytwarzany z winogron trzech odmian - chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Także wypełniający charakterystyczne bąbelki dwutlenek węgla koniecznie musi być naturalnym produktem dwuetapowej fermentacji - najpierw w dużych zbiornikach, a potem w butelkach. Przy nalewaniu szampana do butelek dodaje się do niego cukru i drożdży. Powstający w zamkniętej butelce dwutlenek węgla rozpuszcza się w winie, a po otwarciu butelki zaczyna tworzyć sławne bąbelki. PAP Jak podaje portal www.domperignon.pl , szampan produkowany jest jedynie w latach, gdy jakość winogron jest pierwszorzędna. Cena tego jednego z najcenniejszych szampanów świata waha się np. od 1635 zł za butelkę z rocznika 2002 do 9920 zł za butelkę z 1964 r.