Ryż z Fukushimy zdatny do spożycia

Ryż z pól położonych wokół elektrowni jądrowej w Fukushimie, będzie mógł trafić do konsumentów. W 2011 roku po trzęsieniu ziemi i wywołanym przez nie tsunami, doszło do uszkodzenia reaktorów elektrowni jądrowej w Fukushimie i wycieku substancji radioaktywnych. Przedstawiciel władz Fukushimy poinformował, że testom na obecność substancji radioaktywnych poddano prawie cały ubiegłoroczny zbiór ryżu - 360 000 ton. W żadnej z próbek nie stwierdzono promieniowania przewyższającego dopuszczalny przez władze poziom 100 bekereli na kilogram. W latach 2012/2013 ze względu na skażenie przekraczające normy ryż z pól wokół Fukushimy musiał być utylizowany. Katastrofa w Fukushimie miała negatywny wpływ na oparty na rybołówstwie przemysł tego regionu. Ze względu na skażenie wstrzymano eksport ryb i owoców morza z tej prefektury. Pomimo jego zniesienia przez Japonię, władze m.in. Korei Południowej utrzymały ograniczenia dla produktów z Fukushimy i okolicznych prefektur, ze względu na zrzucanie do morza wody używanej do chłodzenia reaktorów. IAR

AFP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »