Zbierają już najdroższą przyprawę na świecie

Zaczęły się zbiory szafranu - krokusa, który daje przyprawę w formie pyłku po 6000 dolarów za kilogram. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Najbardziej znane są uprawy wysokojakościowej rośliny w Pampore, 25 km na południe od Śrinagaru (region Kaszmir w Indiach). W Europie znana jest uprawa szafranu w okolicach San Gimignano w Toskanii (Włochy). Krokusy w obydwu miejscach uprawiane są bez jakiegokolwiek udziału chemii. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. Jako afrodyzjak stosowany był przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów, a nawet Brytyjczyków. Przyprawa pochodząca z Włoch ma certyfikat Unii Europejskiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »