Zbierają już najdroższą przyprawę na świecie
Zaczęły się zbiory szafranu - krokusa, który daje przyprawę w formie pyłku po 6000 dolarów za kilogram. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Najbardziej znane są uprawy wysokojakościowej rośliny w Pampore, 25 km na południe od Śrinagaru (region Kaszmir w Indiach). W Europie znana jest uprawa szafranu w okolicach San Gimignano w Toskanii (Włochy). Krokusy w obydwu miejscach uprawiane są bez jakiegokolwiek udziału chemii. Szafran najczęściej stosuje się do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze komponuje się z bazylią i oregano. Jako afrodyzjak stosowany był przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów, a nawet Brytyjczyków. Przyprawa pochodząca z Włoch ma certyfikat Unii Europejskiej.