Biały cukier trzcinowy z Portugalii jest tańszy niż ten z buraka

W sklepach Biedronka pojawił się biały cukier trzcinowy pakowany po 1 kg. Choć na świecie produkuje się więcej cukru trzcinowego niż tego z buraków cukrowych, w Polsce cukier rafinowany z trzciny cukrowej to rzadki widok na półkach. W dodatku, według etykiet cenowych, portugalski cukier jest tańszy niż polski - podają wiadomoscihandlowe.pl.

Kryzys cukrowy już za nami, ale ceny tego produktu nie chcą spadać. Według danych GUS, od września 2021 roku do września 2022 roku cena cukru wzrosła ponaddwukrotnie. W sklepach spożywczych jeszcze rok temu cukier kosztował niekiedy poniżej 3 zł za 1 kg. Teraz za opakowanie białego kryształu płacimy od 5 zł do nawet 8 zł.

Kryzys cukrowy wywindował ceny białego kryształu

Rafinowany cukier trzcinowy kosztuje w Biedronce 5,99 zł i zgodnie z etykietami na półkach, jest tańszy od produktu z buraka marki Polski Cukier o 0,50 groszy. Produkty umieszczono na regale w dosyć bliskiej odległości, a etykiety cenowe, jedną pod drugą.

Reklama

Wysokie ceny powodują, że do Polski opłaca się sprowadzać biały, rafinowany cukier trzcinowy z zagranicy. Jeszcze niedawno, kiedy ceny cukru dopiero szły do góry, Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce mówił, że nie widzi znacznego zagrożenia ze strony importu, biorąc pod uwagę chociażby wysokie koszty transportu.

- Do tego dochodzą normy jakościowe, które obowiązują w Unii Europejskiej. Cukier trzcinowy w nieznacznych ilościach był i będzie na naszym rynku, ale nie wydaje mi się aby wzrost cen cukru białego z buraków cukrowych wiązał się ze szczególnie dużymi wzrostami sprzedaży cukru trzcinowego - tłumaczył.

Rzeczywiście, trzeba zgodzić się z tym stwierdzeniem. Poza niektórymi sklepami Biedronki, w stacjonarnych sklepach spożywczych w Polsce trudno na półkach znaleźć rafinowany cukier trzcinowy. Zapytaliśmy sieć handlową, dlaczego zdecydowała się na taki ruch. Przypomnijmy, że spółka Jeronimo Martins Polska, operator sklepów Biedronka, należy do portugalskiej grupy Jeronimo Martins, która w rodzimej Portugalii ma m.in. sieć sklepów Pingo Doce.

Cukier trzycinowy alternatywą dla tego z buraków cukrowych

- Robimy wszystko, aby nasi klienci mogli stale sięgać po niezbędne produkty podstawowej potrzeby. Cukier trzcinowy z Portugalii trafił do sklepów sieci w okresie tegorocznych przejściowych komplikacji związanych z dostępnością cukru białego - poinformował Adrian Petruk, kupiec odpowiedzialny m. in. za cukier w sieci Biedronka.

Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Jak podaje sieć sklepów produkt cieszył się powodzeniem, a klienci sięgali po niego chętnie, jednak na tę chwilę Biedronka nie przewiduje nowych dostaw tego towaru.

Biały cukier rafinowany dostępny w Biedronce produkowany jest przez firmę Sidul, należącą do amerykańskiego koncernu ASR Group. Nie udało nam się znaleźć tego produktu w ulotkach Pingo Doce, ale w portugalskim sklepie internetowym Auchan kosztuje on 1,69 euro, czyli ok. 7,90 zł.

Magda Głowacka

wiadomoscihandlowe.pl
Dowiedz się więcej na temat: handel Polska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »