Dino zatrudni 400 osób. Budowa dużego zakładu dobiegła końca
Dino zakończyło budowę zakładu mięsnego w Jastrowiu w Wielkopolsce. Teraz polska sieć marketów wchodzi w etap rozruchu technologicznego. Nowo wybudowany zakład ma przynieść nawet 400 nowych miejsc pracy.
Budowę nowego zakładu produkcji świeżego mięsa w Jastrowiu w województwie wielkopolskim zakończył Agro-Rydzyna - zakład mięsny z Grupy Dino Polska. Firma obecna jest na rynku od 1992 r. i jest wyłącznym dostawcą świeżego mięsa do sieci marketów Dino.
Dino poinformowało, że nowy zakład produkcji mięsa jest wart kilkadziesiąt milionów złotych, a "inwestycja jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie konsumentów", a także plany dalszego rozwoju.
Nowo powstały zakład ma powierzchnię 6,7 tys. metrów kwadratowych i docelową możliwość przetwarzania 10 tys. półtusz wieprzowych na dobę.
Jak poinformowała sieć, został on wyposażony w jedną z najnowocześniejszych linii rozbioru półtusz wieprzowych w Polsce. "W połączeniu z normami bezpieczeństwa i standardami produkcyjnymi Agro-Rydzyny, pozwala na uzyskanie produktu końcowego, czyli świeżego mięsa o bardzo wysokich parametrach jakościowych" - poinformowało Dino.
Dino poinformowało, że nowy zakład mięsny w Jastrowiu ma przynieść nawet kilkaset nowych miejsc pracy w regionie. Inwestycja Agro-Rydzyny umożliwi zatrudnienie około 400 osób w samym zakładzie.
Do tego planowane są dodatkowe miejsca zatrudnienia w firmach współpracujących z Agro-Rydzyną, głównie w firmach dostarczających surowiec do produkcji oraz w firmach transportowych.
Dino to polska sieć supermarketów, założona w 1999 przez Tomasza Biernackiego. Sklepy sieci zlokalizowane są głównie w małych i średnich miastach oraz na obrzeżach dużych miast. Na koniec września Dino posiadało 2572 markety spożywcze w całej Polsce. Tylko w ciągu ostatnich trzech lat otworzono 870 marketów.