Droższa żywność na Wielkanoc

Przed Wielkanocą drożeje żywność. Już płacimy więcej na przykład za warzywa i mięso. Ceny drobiu i wieprzowiny skoczyły od zeszłego roku o kilkanaście procent. Więcej trzeba też zapłacić za ryby, pomidory, pomarańcze i cukier.

Na szczycie listy świątecznych zakupów są jaja i mięso. Na szczęście w tym przypadku podwyżki będą nieznaczne. Możemy się spodziewać wzrostu cen wieprzowiny o dwa procent i jaj o dwa procent - pociesza ekonomista Mateusz Mokrogulski.

Więcej zdrożeje cukier, bez którego nie da się upiec pysznego świątecznego ciasta i pieczywo - ceny mogą pójść w górę nawet o 10 procent. Ale to i tak niewiele w porównaniu z warzywami i owocami: trzeba będzie za nie zapłacić nawet o 30 procent więcej.

Wszystko przez to, że na polskie nowalijki trzeba jeszcze poczekać, a ceny pomidorów, ogórków czy pomarańczy z importu podskoczyły przez drogie waluty. Tańsze za to będzie masło i żółty ser. Ich ceny systematycznie spadają.

Reklama

Słuchaj Faktów RMF.FM

RMF
Dowiedz się więcej na temat: mięso | procent | cukier | Wielkanoc | żywność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »