GIS informuje o wycofaniu ekologicznego cukru kokosowego z glutenem

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży produktu Bio Cukier Kokosowy z powodu stwierdzenia w nim glutenu. Ostrzega, że spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.

Powodem wycofania produktu ze sprzedaży było stwierdzenie niezadeklarowanej substancji alergennej - glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce surowca.

Producent, firma Intenson Europe, po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca rozpoczął procedurę wycofania produktu. Nadzór nad procesem objęła Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Ze sprzedaży wycofano pięć partii produktu: o wadze 350 g - nr partii L191113, L191216 i o wadze 200 g - nr partii L191115, L191127 i L191216 z datą minimalnej trwałości do 10 marca 2022 r.

GIS zaleca, aby osoby z alergią lub nietolerancją na gluten nie spożywały wymienionych partii produktu. 

Reklama
PAP
Dowiedz się więcej na temat: GIS
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »