Kukiełka chce podbić kraj

Kukiełka podegrodzka, prawie półtorametrowej długości chałka, walczy o tytuł tradycyjnego produktu regionalnego zastrzeżonego patentem, a w przyszłości o certyfikat produktu europejskiego, informuje "Dziennik Polski".

Kukiełka podegrodzka, prawie półtorametrowej długości chałka, walczy o tytuł tradycyjnego produktu regionalnego zastrzeżonego patentem, a w przyszłości o certyfikat produktu europejskiego, informuje "Dziennik Polski".

- Czekamy na ostateczną decyzję Ministerstwa Rolnictwa. Uważam, że naszemu wypiekowi to się należy, apeluje dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Podegrodziu Krzysztof Bodziony.

Niewtajemniczonym wyjaśnia, że "kukiełka podegrodzka jest tradycyjnym wypiekiem, nierozerwalnie związanym z jednym z ciekawszych i bardziej oryginalnych zwyczajów lachowskich, zwanych wiązowinami. Jest to pieczywo obrzędowe. Kukiełka podegrodzka to podłużna, pięknie ukształtowana, wysoka plecionka z drożdżowego ciasta ozdobiona z wierzchu plecionymi warkoczami układanymi w warstwy i wzorami z ciasta. Miękisz ma kolor od kremowego do żółtego w zależności od użytych do wypieku dodatków, takich jak szafran. Smak ma słodki. Jak sama nazwa wskazuje wypiek ten pochodzi z Podegrodzia, wsi z kasztelańskim rodowodem, będącej centrum kultury ludowej regionu Lachów Sądeckich".

Reklama

Historię kukiełki utrwalił na wielu unikatowych fotografiach już blisko sto lat temu wiejski fotograf Wojciech Migacz z Gostwicy.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: chciał | kraje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »