MRPiT: Konsultacje z branżą gastronomiczną

Zwolnienie ze składek ZUS, świadczenie postojowe, mikrodotacja – to konkretne propozycje rozwiązań na najbliższy miesiąc – listopad – dla branży gastronomicznej. Przedstawicielom tej branży przedstawili je wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz wiceminister Olga Semeniuk podczas dzisiejszych konsultacji.

Zwolnienie ze składek ZUS, świadczenie postojowe, mikrodotacja - to konkretne propozycje rozwiązań na najbliższy miesiąc - listopad - dla branży gastronomicznej. Przedstawicielom tej branży przedstawili je wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz wiceminister Olga Semeniuk podczas dzisiejszych konsultacji.

- To trudny dzień dla nas wszystkich. Musimy wprowadzić obostrzenia, które także dla nas - jako resortu odpowiedzialnego za przedsiębiorczość - są bardzo bolesne. Chcemy, by ograniczenia te trwały jak najkrócej. Jeżeli uda się zbić liczbę zachorowań, zostaną one zniesione - zadeklarował podczas spotkania wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin.

I podkreślił: - Mamy już pierwsze konkretne propozycje rozwiązań dla szeregu najbardziej poszkodowanych branż, w tym gastronomicznej. To zwolnienie ze składek ZUS i wypłata postojowego za listopad. "Na stole" jest też m.in. temat mikrodotacji.

Reklama

A wiceminister Olga Semeniuk wyjaśniła: - Konsultacje z branżami mają na celu przede wszystkim wypracowanie rozwiązań, które pomogą im w przetrwaniu obecnego trudnego czasu. Postulaty przedsiębiorców na bieżąco poddajemy analizie podczas rządowych sztabów kryzysowych.

I dodała: - W poniedziałek planujemy spotkanie z sektorem kongresów, konferencji, szkoleń i branżą eventową. A w czwartek - z branżą targową.

W spotkaniu uczestniczył również wiceprezes PFR Bartosz Marczuk. A także z przedstawiciele takich firm gastronomicznych, jak: North Food, Charlie Food & Friends, Gastromall, Zielony Niedźwiedź, ZP HoReCa, 7th Street, Costa, Amrest, McDonald’s, Sfinks, Bobby Burger, Nines, Grycan, Kręgliccy Catering, Czerwony Wieprz, Ale Wino, Tawerna, Salad Story, Cafe Nero, Mexican, So Coffee, Tacamole, Etno Cafe, Street Restauracje, Green Eat, Bułkę przez Bibułkę, Pasibus, Orzo, Max Premium Burgers, Sodexo, Bollywood Lounge, Bierhalle.

Od soboty nowe obostrzenia

W związku z sytuacją epidemiczną, od soboty mają zacząć obowiązywać nowe obostrzenia. Cała Polska znajdzie się w czerwonej strefie. Oznacza to m.in. zakaz stacjonarnej działalności restauracji i lokali gastronomicznych, przy zachowaniu możliwości sprzedaży jedzenia na wynos i dowóz. Obostrzenia te mają obowiązywać przez okres dwóch tygodni, z możliwością przedłużenia.

......................................

Miliardy dla gastronomii

Rząd planuje przeznaczyć do 20 mld zł na wsparcie gastronomi i innych branż, które dotknęły nowe restrykcje epidemiczne - podała w piątek po południu "Rzeczpospolita", powołując się na źródła. Plan ma być oficjalnie przedstawiony na początku przyszłego tygodnia.

Według informacji dziennika, przedsiębiorcy objęci nowym lockdownem mogliby skorzystać z postojowego i zwolnienia ze składek ZUS za listopad (o takim rozwiązaniu dla branży gastronomicznej informował już resort rozwoju), a w razie potrzeby także za grudzień.

Jak podaje gazeta, rząd szykuje też długoterminowe instrumenty w postaci pożyczek bądź kredytów dla firm, przeznaczonych na przebranżowienie lub zmianę profilu działalności. 

Rząd rozważa także, według "Rp" dopłaty do czynszu. Roboczo procedowane są 2 warianty: bezpośrednie dopłaty lub ustawowe uregulowanie wysokości czynszów.

PAP/INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gastronomia | restauracje | bary
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »