Najdroższa na świecie kawa jest uprawiana jedynie w panamskiej posiadłości Elida Estate. Kawowce rosną na dużych wysokościach w unikalnym mikroklimacie. Co nadaje im - jak podkreślają eksperci - niezrównany profil smakowy, pełen kwiatowych i owocowych nut.
Produkcja tego gatunku kawy jest niezwykle limitowana. Roczny zbiór Nido 7 Geisha nie przekracza 20 kg, z których część jest rezerwowana dla rodziny królewskiej Dubaju. Jakość kawy ocenia 22 najlepszych ekspertów z całego świata. W tym roku została ona uznana przez koneserów za szczyt kawowej jakości i zdobyła najwyższą notę w historii kawy specjalnej - 98 punktów w konkursie Best of Panama.
Najdroższa kawa świata. Od 1 listopada w Dubaju
Nic więc dziwnego, że ziarna Nido 7 Geisha osiągają astronomiczne ceny na międzynarodowych licytacjach. W tym roku na Best of Panama, najbardziej prestiżowej aukcji kawy na świecie, zapłacono za nią ponad 604 tys. dolarów, najwięcej w historii. To czyni ją najdroższą kawą, jaką kiedykolwiek sprzedano na aukcji.
Kupcem była Julith - kawiarnia i palarnia kawy z Dubaju, która oferuje swoim gościom najcenniejsze i najwyżej oceniane ziarna na świecie. Kawą będzie można się delektować od 1 listopada. Cena filiżanki Nido 7 wynosić będzie 3600 dirhamów, równowartość 980 dol. "To więcej niż tylko napój. To jedyna w swoim rodzaju rozkosz i wyrazisty symbol dynamicznie rozwijającej się sceny kulinarnej Zjednoczonych Emiratów Arabskich" - podkreśla portal arabianbusiness.com.
Kawa za prawie tysiąc dolarów. Cały zbiór to 20 kg
W wydanym oświadczeniu Julith zapewniła, że "Teraz, po raz pierwszy, jest to możliwe właśnie tutaj, w Dubaju". Nido 7 Geisha nie jest chwytem marketingowym, "lecz hołdem złożonym naturze, rzemiosłu i czasowi". "Nie serwujemy kawy w złotym kubku z ekstrawaganckimi dodatkami" - zapewnił główny ekspert palenia kawy w Julith, Serkan Sagsoz. Dodaje, że Nido 7 Geisha to niezwykła kawa, której spróbuje tylko garstka ludzi na świecie. "Teraz, po raz pierwszy, jest to możliwe właśnie tutaj, w Dubaju" - podkreślał Sagzos.
Najdroższa kawa świata jest podawana przez mistrza ceremonii podczas degustacji, w której może brać udział od jednej do czterech osób. Zanim spróbują trunku, prześledzą podróż Nido 7 Geisha od wysokogórskich stoków Panamy, poprzez staranne palenie, do palarni Julith w Dubaju. Sesja kończy się wypiciem zaparzonej filiżanki kawy. "Mając jej tak niewiele, każda filiżanka wydaje się być kawałkiem historii" - cytuje eksperta palenia ziaren arabski portal.












