Nieprawidłowości po kontrolach w food truckach. "Przeterminowana żywność"
Mobilne punkty sprzedaży żywności cieszą się rosnącą popularnością w Polsce. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w szczycie sezonu skontrolowała jedzenie serwowane w food truckach. "W co piątym badanym daniu jego skład różnił się od obietnic sprzedawców" - informuje IJHARS. A to nie jest najgorsze z przewinień.
Food Trucki w Polsce serwują przede wszystkim burgery, zapiekanki i hot-dogi, a państwowa IJHARS latem 2025 roku przeprowadziła pierwszą tego typu kontrolę punktów mobilnej gastronomii. Przebadano 81 food trucków na terenie całego kraju. Najwięcej zaniedbań ze strony sprzedających stwierdzono w zakresie znakowania.
Inspektorzy podkreślają, że w czasie kontroli nie mieli zastrzeżeń wobec cech organoleptycznych potraw. To jednak jedyne dobre wiadomości.
"W co piątym badanym daniu jego skład różnił się od obietnic sprzedawców. Zdarzył się przypadek serwowania jako fety innego sera sałatkowego. W burgerach wołowych wykryto niedeklarowaną obecność mięsa wieprzowego i drobiowego" - czytamy w komunikacie.
Zastrzeżenia dotyczące składu były jednak większe. Kontrolerzy informują o przypadkach, kiedy "kupujący nie mieli informacji o obecnych w daniach alergenach" lub w menu pojawiały się "składniki, których nie było w daniach".
Sprzedawcy w kartach dań deklarowali użycie np. sera cheddar, a wykorzystywali ser gouda. Ser feta często zamieniali na inny ser solankowy, a ser owczy na krowi. Brak poprawności w przekazywaniu konsumentom informacji o żywności odnotowano w ponad 69 proc. skontrolowanych podmiotów.
Kontrolerzy stwierdzili przypadek braku dokumentacji na surowcach przeznaczonych do przygotowania potraw. W trzech lokalizacjach używano nieprawidłowych wag, ale to nie wszystko:
"W jednym food trucku stwierdziliśmy używanie przeterminowanego mięsa przeznaczonego do produkcji burgerów oraz przechowywanie go w temperaturze powyżej dopuszczalnej, określonej przez producenta" - informuje IJHARS w komunikacie.
Inspektorzy wydali 46 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 31 414 zł. Wydali także pięć decyzji nakazujących zniszczenie przeterminowanych surowców, na przedsiębiorców nałożyli sześć mandatów karnych.
"Jesteśmy otwarci na dialog, odpowiadamy na pytania, które mają pomóc właścicielom food trucków w spełnianiu wymogów prawa" - zapewniają inspektorzy.
IJHARS wydała łącznie 39 zaleceń pokontrolnych. Mowa zatem o niewielkiej skali. W pierwszej połowie 2025 roku liczba lokali gastronomicznych w Polsce po raz pierwszy w historii przekroczyła barierę 100 tys. punktów, poinformowała "Rzeczpospolita". Z raportu firmy Dun & Bradstreet wynika, że w Polsce na koniec ubiegłego roku działało ponad 5,6 tys. food trucków. Ich liczba rośnie z roku na rok.