Polski produkt najlepszy w Europie. Pokonał 63 rywali
Polska wędzona kiełbasa zdobyła pierwsze miejsce w rankingu Taste Atlas - globalnym przewodniku online po tradycyjnych przepisach kulinarnych. Produkt znad Wisły pokonał słynące z kiełbas Niemcy, a także Austrię i Szwajcarię. W uzasadnieniu do wyróżnienia zwrócono uwagę na wyjątkowy smak polskiego wyrobu i tradycyjne metody jego produkcji.
Do rywalizacji Taste Atlas o tytuł najlepszej kiełbasy w Europie stanęły 64 wyroby mięsne. Na podium, razem z polskim specjałem, znalazły się lokalne produkty z Niemiec. Drugie miejsce zajęła kiełbasa z rejonu Norymbergi, a trzecie - turyńska kiełbasa grillowa.
Kiełbasa wędzona, która zyskała najwyższe wyróżnienie Taste Atlas, jest wytwarzana z peklowanego solą mielonego mięsa wieprzowego. Potem jest ono doprawiane pieprzem, cukrem, czosnkiem, a czasami też majerankiem.
Współcześnie, zwykle w wędliniarstwie stosuje się wędzenie na gorąco, w trakcie którego produkt pozostaje w dymie o temperaturze od 50 do 100 st. C. Kiełbasa, którą doceniła cała Europa wędzona jest w tradycyjny sposób - na zimno. Proces trwa od jednego do półtora dnia i - jak zapewniają wytwórcy - nadaje wędlinie wyjątkowego bukietu.
Kiełbasa wędzona nie była jedynym, polskim produktem docenionym w rankingu Taste Atlas. Tuż za podium, na czwartym miejscu, znalazła się kiełbasa surowa. Pochwalono ją za wierność tradycyjnym metodom produkcji i wyjątkowy smak będący rezultatem połączenia chudej i półtłustej wieprzowiny, a także za użycie wielu przypraw.
Do pierwszej dziesiątki zakwalifikowała się też polska kiełbasa wiejska z dodatkiem cielęciny. Tę zaś doceniono za prostotę i autentyczność. Pierwszą dziesiątkę zamknęły słynne czeskie parówki. Niżej znalazły się w niej także austriackie, węgierskie i holenderskie produkty mięsne, a także polska kaszanka.
Ranking Taste Atlas publikuje także plebiscyt czytelników. Jak się okazało, mieli oni znacznie odmienne gusty. Pierwsze miejsce zajęła w nim chistorra - hiszpańska kiełbasa z surowego, wieprzowego mięsa z dużym dodatkiem papryki. Polska wędzona kiełbasa zajęła dopiero 20. miejsce.
Polskie potrawy były już doceniane kilkakrotnie we wcześniejszych edycjach plebiscytu. Przed rokiem, wśród najlepszych zup świata drugie miejsce żurek. Lepsza od polskiego przysmaku okazała się tylko japońska zupa tonkotsu ramen. W styczniu 2024 r. na 10 najlepszych na świecie wędzonych serów, trzy były z Polski. Latem zaś czwartą, najlepszą na świecie potrawą z ogórka okazała się mizeria.