Przetwórcy ruszyli po kasę
W pierwszym dniu przyjmowania wniosków na dofinansowanie inwestycji w przetwórstwie rolnym przedsiębiorcy złożyli dokumenty na ponad 443 mln zł, czyli 40 proc. tegorocznego limitu.
Jak poinformowała w czwartek Patrycja Ciecierska z biura prasowego przyjmującej wnioski Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR), na ten cel przeznaczono w tym roku 1,14 mld zł.
Zdaniem Ciecierskiej, zainteresowanie unijną pomocą jest tak duże, że w przyszłym tygodniu Agencja może zakończyć przyjmowanie wniosków.
ARiMR skończy przyjmować wnioski, jeżeli tegoroczny limit unijnych dotacji będzie przekroczony o 20 proc. Informacja na ten temat znajdzie się na stronie internetowej Agencji.
W ciągu dwóch dni, czyli 23 i 24 kwietnia, do Agencji wpłynęło 289 wniosków. Obejmują one głównie projekty związane z przetwórstwem spożywczym lub przerobem roślin na cele energetyczne, np. do produkcji brykietów. Przedsiębiorca stara się przeciętnie o ponad 2 mln zł pomocy.
Najwięcej dokumentów przyjęły oddziały regionalne ARiMR w województwach: wielkopolskim - 68, lubelskim - 48, mazowieckim - 37 i kujawsko-pomorskim - 23.
O pomoc mogą ubiegać się przedsiębiorcy zajmujący się przetwórstwem lub handlem hurtowym produktami rolnymi. Firmy prowadzone przez nich mogą zatrudniać do 750 osób, a ich roczny obrót nie może przekroczyć 200 mln euro.
Z funduszy unijnych może być refundowanych od 25 do 50 proc. poniesionych kosztów. Najwięcej pieniędzy będą mogły uzyskać firmy, które będą miały zawarte wieloletnie umowy z grupami producenckimi.
ARiMR przewiduje, że w latach 2007-2013 na wsparcie może liczyć 3,5 tys. projektów realizowanych przez 1,5 tys. przedsiębiorców.