Jak się przygotować do sezonu grillowego?
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre, warto więc się do niego przygotować, aby wykorzystać go w pełni. Aby grillować z sukcesem należy zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia oraz akcesoria, które ułatwią grillowanie.
Porządny grill, węgiel i podpałka to podstawa, a co jeszcze przyda się podczas grillowania? Sprawdź!
Koszty wyposażenia kącika grillowego obliczysz samodzielnie na kalkulatorze urządzenia ogrodu.
Grillowanie to niezwykle lubiany zwyczaj i okazja do spotkania się i spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Grill oznacza również pyszne jedzenie. Warto zadbać, aby było ono również zdrowe. Oczywiście nie zabierając sobie przyjemności zjedzenia chociaż jednej soczystej kiełbaski czy karkówki, warto w grillowym menu umieścić również ryby, kurczaka czy warzywa.
Jest wiele rzeczy, o których należy pamiętać podczas grillowania. Ważny jest dobrze dobrany sprzęt. Dobrej jakości grill, tacki, akcesoria do przewracania grillowanych potraw, a także to, co znajdzie się na ruszcie. Aby ułatwić sobie grillowanie trzeba wybrać odpowiednie miejsce, wolne od wiatru. Dobrze też aby tak ustawić grill, aby lecący z niego dym nie przeszkadzał sąsiadom lub biesiadującym gościom.
Mięso na grilla wybieramy starannie, nie może być mrożone, gdyż grillowanie nie przyniesie oczekiwanego efektu. Do mięsa, ryb i warzyw przygotowujemy odpowiednie marynaty. Grillując zwracajmy uwagę na to, aby wytapiający się z mięsa tłuszcz nie spadał na żarzący się węgiel, gdyż w takim wypadku mogą wytwarzać się niebezpieczne dla naszego zdrowia związki. Rozwiązaniem jest grillowanie na tackach.
Każdy prawdziwy fan grilla wie, że w sztuce grillowania liczą się szczegóły. Rozpalając grilla warto wspomóc się specjalną podpałką, a węgiel wokół niej ułożyć w stożek, który rozkładamy równomiernie dopiero po rozpaleniu i uzyskaniu żaru. Warto również posmarować ruszt olejem, by mięso do niego nie przywarło.
Mięso czy warzywa wykładamy na grilla dopiero, gdy będzie już maksymalnie rozgrzany. Błędem jest dolewanie podpałki podczas grillowania, gdyż opary, które się wtedy wytwarzają mogą pozostać na mięsie czy warzywach, co nie jest obojętne dla naszego zdrowia.
Sztuka grillowania wymaga cierpliwości oraz skupienia, więc jeśli już decydujemy się na rolę głównego opiekuna grillowego należy liczyć się z tym, że dopóki potrawa nie będzie gotowa będziemy musieli stać przy ruszcie aby przewracać mięso, podlewać marynatą, czy pilnować. Ważne, aby mięso się nie przypaliło, gdyż to nie służy naszemu zdrowiu.
Koszty zakupu grilla obliczysz samodzielnie na odpowiednim kalkulatorze.
Na rynku dostępnych jest wiele modeli grillów. W zależności od tego czym są opalane wyróżniamy grille gazowe, opalane drewnem, węglem drzewnym lub elektryczne. Grille mogą posiadać wbudowany zapalnik, który znacznie ułatwia jego rozpalanie.
Jeśli nasz grill nie jest na stałe ustawiony np. w ogrodzie warto wybrać taki na kółkach, który dowolnie przemieścimy w razie potrzeby. Aby grill nie dymił można wybrać model z pokrywą. Pod pokrywą nasze danie przygotuje się też znacznie szybciej.
Najważniejsze akcesoria podczas grillowania to z pewnością wszelkiego rodzaju rzeczy, które ułatwiają nam przygotowanie smacznych potraw. Ważne jest również miejsce na niezbędne przedmioty, takie jak szczypce, czy butelka z wodą, dzięki której przygasimy za duży płomień.
Zanim zaczniemy grillowanie warto dobrze się przygotować. Przede wszystkim należy starannie wyczyścić ruszt i wszystkie narzędzia za pomocą szczotki drucianej. Dzięki niej z łatwością usuniemy również resztki tłuszczu.
Niezbędne podczas grillowania będą szczypce oraz łopatka do odwracania mięsa, czy warzyw, dzięki którym równomiernie je upieczemy. Dobrze mieć też rękawice żaroodporne. Jeśli planujemy robienie szaszłyków należy zapatrzeć się w metalowe lub drewniane szpikulce. Ważne, aby te drewniane patyczki namoczyć wcześniej w wodzie, by nie przypalały się podczas grillowania.
Do grillowania ryb warto mieć specjalne koszyki metalowe, w które wkładamy całą rybę. Dzięki nim delikatne mięso się nie rozpadnie podczas obracania. W takie koszyki możemy włożyć również małe kawałki mięsa, co zapobiegnie ich wpadnięciu do ognia. Przy grillowaniu delikatnych potraw przydadzą się również tacki.
Kolejną rzeczą, o której nie można zapomnieć jest butelka wody, najlepiej jeśli woda z butelki leci niewielką dziurką wtedy łatwiej jest ją aplikować. Woda potrzebna jest, aby zmniejszać płomień, gdy ten zrobi się nagle za duży. Należy czuwać nad wielkością płomienia, aby potrawy na ruszcie się nam nie spaliły. Jeśli ogień jest za wysoki - należy zmniejszyć go poprzez podlewanie wodą.
Przygotowując się do grillowania przeważnie różne rodzaje mięs wcześniej marynujemy. Warto tę marynatę zabrać ze sobą i później nakładać podczas grillowania za pomocą specjalnego pędzelka.
Podczas robienia zakupów przed planowanym przyjęciem w ogrodzie często nie zastanawiamy się nad tym, czy wybrać węgiel drzewny czy brykiet. Jednak to, czym palimy ma znaczenie w późniejszym procesie przygotowywania potraw.
Węgiel drzewny wytwarza dużo ciepła i dość szybko się rozpala - trwa to około 15 minut. Ale już po 30-40 minutach pozostaje z niego już tylko popiół. Brykiet jest natomiast bardziej zwarty od węgla. Dłużej się rozpala, ale również dłużej się pali, dzięki czemu można na nim grillować większe kawałki mięsa, np. całego kurczaka.
Grillować można również z wykorzystaniem drewna z drzew liściastych, które oddają potrawom swój aromat. Drzewa iglaste wydzielają olejki, które przy wysokich temperaturach mogą mieć toksyczne właściwości. Drewno do grillowania musi być dobrze wysuszone.
Sezon grillowy w pełni. Nie ma chyba osoby, która nie uwielbia potraw z grilla i przyjęć na świeżym powietrzu. Warto dobrze się przygotować i wyposażyć w niezbędne narzędzia do grillowania, aby każda impreza przy ruszcie była udana.
Wybór grilla, akcesoriów oraz odpowiedniego miejsca, w którym go ustawimy może zadecydować o tym, czy nasza impreza będzie przyjemna dla każdego. O udanej imprezie grillowej decyduje bowiem nie tylko pyszny posiłek, ale również dobra organizacja.