Strefa dzienna (cz. 9): Wykonawca
Kuchnia, podobnie jak łazienka, wymaga wcześniejszego dokładnego rozplanowania instalacji.
Najlepszym rozwiązaniem jest kompleksowe zlecenie prac, co zagwarantuje dobrą realizację projektu. Dlatego warto zdecydować się na współpracę z architektem, który może polecić sprawdzone ekipy monterów czy hydraulików, rzetelnie wywiązujących się z powierzonych zadań.
• wodno-kanalizacyjna - należy przygotować doprowadzenie wody do zlewozmywaka oraz ewentualnie do zmywarki do naczyń i odprowadzenie ścieków;
• elektryczna - ta instalacja w kuchni jest z reguły najbardziej rozbudowana, potrzebujemy wszak zasilania do bardzo wielu urządzeń: kuchenki (w przypadku elektrycznych płyt ceramicznych konieczne będzie doprowadzenie "trójfazówki", czyli napięcia 380 V), lodówki, kuchenki mikrofalowej, zmywarki do naczyń, tostera itd.;
• gazowa - instalacja gazowa rozprowadzana jest jedynie wtedy, gdy w pobliżu przebiega istniejąca sieć gazociągowa, lub system grzewczy zasilany jest gazem płynnym (korzystanie z gazu nadal jest tańsze od korzystania z energii elektrycznej);
• wentylacyjna - wentylacja w kuchni jest szczególnie ważna, gdy używamy kuchenki gazowej lub gazowo-elektrycznej; trzeba pamiętać, że w tym przypadku trzeba zawsze zostawić wolny jeden kanał wentylacji grawitacyjnej i jeśli montujemy okap z wyciągiem, należy go podłączyć do osobnego kanału.
Czytaj więcej o instalacjach w domu: