Szukają kucharza do pensjonatu. Płacą ponad 14 tys. zł miesięcznie
Oferta pracy dla kucharza w malowniczo położonym pensjonacie i oferowanie przez pracodawcę wypłaty wynoszącej miesięcznie ponad 14 tys. zł to prawdziwe marzenie osób pracujących w branży gastronomicznej. Ktoś może je spełnić i gotując dla gości zarabiać ogromne pieniądze. Co więcej, nowy pracownik będzie mógł za zaledwie około 215 zł miesięczni wynajmować pokój z łazienką. Jest jednak haczyk, oferta nie jest przeznaczona dla wszystkich.
Praca to szczególnie w okresie przedświątecznym gorący temat. Tuż przed Bożym Narodzeniem pojawiają się ogłoszenia dotyczące poszukiwania pracowników sezonowych, gdzie można szybko zarobić stosunkowo duże pieniądze. Osoby szukające pracy na stałe również nie mogą narzekać. W Centralnej Bazie Ofert Pracy codziennie przybywa ogłoszeń pracodawców oferujących pracę, którą często można zacząć od ręki. Jedna z ofert pracy przykuwa uwagę ze względu, iż skierowana jest do kucharza, ale pieniądze, jakie można zarobić w miesiąc, znacznie wykraczają ponad średnią medianę zarobków w branży.
Kucharz zarabiający ponad 14 tys. zł miesięcznie, a więc 168 tys. zł rocznie nie musi być kucharzem gotującym w renomowanej restauracji oferującej kuchnię fusion. W Centralnej Bazie Ofert Pracy takie wynagrodzenie oferowane jest kucharzowi, który gotować będzie w pensjonacie.
Wysokie zarobki kucharza w kontekście średniego wynagrodzenia w tym zawodzie nie bez powodu wywołują zdumienie. Jak podaje Jooble PL, w Polsce kucharz zarabia średnio 5013 zł miesięcznie. Statystyki dotyczące wynagrodzeń do grudnia 2024 r. wskazują, że wynagrodzenie roczne polskich kucharzy waha się w przedziale od 54408 zł do 71532 zł. Dlaczego zatem oferta pracy dla kucharza z CBOP opiewa na tak wysoką stawkę?
Oferta pracy dla kucharza zarabiającego ponad 14 tys. zł kryje w sobie jednak jeden haczyk. Posiłki dla gości malowniczo położonego pensjonatu przygotowywane byłoby by w... Norwegii, gdyż to właśnie tam mieści się ośrodek poszukujący polskiego kucharza do pracy. Pracodawcą jest Sole Gjestegård, ale rekrutację prowadzi Wojewódzki Urząd Pracy w Białymstoku. W ofercie podkreślono, że nie tylko pieniądze mogą skusić kandydatów.
Pensjonat Sole Gjestegård mieści się w Norwegii i jak czytamy na stronie internetowej obiektu otoczonego górami i wodą, jest to miejsce "idealne na przystanek w podróży". Nowy kucharz mieszkałby stosunkowo niedaleko Oslo i Drammen. Dodatkowo pracodawca zapewnia, że środowisko pracy w pensjonacie jest przyjazne.
Chociaż w ofercie pracy dla kucharza z Polski jednoznacznie podkreślono, że pracodawca nie pokrywa kosztów przejazdu do Polski, to już dodano, iż nowy pracownik może skorzystać z preferencyjnego wynajmu zakwaterowania. Za około 600 NOK, a więc około 215 zł miesięcznie kucharz może skorzystać z opcji zakwaterowania w pensjonacie. Pracownik otrzyma oddzielny pokój z łazienką i toaletą. Dodatkowo forma zatrudnienia opiera się o umowę o pracę na czas nieokreślony, a sama data rozpoczęcia pracy to 26 lutego 2024 r., a więc potencjalni kandydaci zdążą załatwić wszystkie niezbędne formalności i sprawy osobiste.
Pensja wynosząca ponad 14 tys. zł (40 000 NOK) nie trafi jednak w ręce każdego. Norweski pracodawca stawia przed Polakami konkretne warunki i ewidentnie stawia na osoby z doświadczeniem.
W ofercie pracy dla kucharza pada wyjaśnienie, że praca będzie miała charakter zmianowy (praca w dzień, wieczorami oraz w weekendy). Niemniej maksymalna liczba godzin pracy w miesiącu nie będzie większa niż 160. Zanim nowy kucharz zacznie wydawać pensję opiewającą na 14 tys. zł, musi sprostać wymaganiom stawianym przed kandydatom.
Kucharz z Polski musi znać język angielski w mowie na poziomie B2 (wyższy średniozaawansowany) oraz w piśmie na poziomie B1. Pożądane jest to, aby pracownik mógł pochwalić się wykształceniem zasadniczym branżowym gastronomicznym na kierunku kucharz. Niemniej pracodawca poszukuje osób, które pracowały w kuchni minimum 4 lata. Konieczne jest udokumentowanie swojego zawodowego doświadczenia.
Lista obowiązków, jakie spoczywać będą na barkach nowego kucharza również nie jest krótka. W ofercie pracy wyszczególniono, że pracownik będzie odpowiadał za:
- przygotowywanie i przyrządzanie dużej ilości potraw według standardowych receptur i harmonogramów produkcji, zgodnie ze standardami i specyfikacją firmy,
- pomoc w planowaniu i realizacji menu,
- dobra organizacja pracy oraz utrzymywanie czystości w miejscu pracy, a także przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny żywności,
- monitoring i zarządzanie zapasami żywności, w tym dbanie o utrzymanie poziomu zapasów i efektywne wykorzystanie produktów,
- ścisła współpraca z zespołem serwisowym.
Kandydaci chętni do zarabiania 14 tys. zł miesięcznie jako kucharz muszą się spieszyć. Chociaż praca rozpoczyna się dopiero w lutym 2025 r., to oferta pracy ważna jest jedynie do 24 stycznia 2025 r. Co więcej, należy pamiętać, iż językiem aplikacji jest język angielski, a więc konieczne jest, aby CV ze zdjęciem, list motywacyjny, czy referencje wymagane od kandydatów sporządzone zostały w tym języku.
Agata Jaroszewska