Rewolucja na amerykańskich stołach. Mięso z probówki jest już legalne
Do sklepów w Stanach Zjednoczonych wkrótce trafi wyhodowane w laboratoriach mięso. Pozwolenie na jego wyrób i sprzedaż otrzymały z Departamentu Rolnictwa USA dwie firmy. Wydana przez administrację zgoda oznacza, że firmy mogą szykować się one do rynkowego debiutu swoich produktów w USA.
Aby wyprodukować w laboratorium mięso, trzeba najpierw pobrać włókna komórkowe od żywego zwierzęcia. Potem, dzięki specjalnej pożywce, komórki macierzyste namnażają się w tzw. bioreaktorze. Proces trwa kilka tygodni, do momentu kiedy komórki przekształą się w pożądane tkanki mięśniowe. Tak powstałe mięso łączy się z wyprodukowanym w podobny sposób tłuszczem, a następnie dodaje się barwniki spożywcze, które mają imitować jego naturalny kolor.
Pierwszą firmą, która uzyskała zgodę, jest Upside Foods. W listopadzie zeszłego roku Departamentu Rolnictwa USA uznał, że sprzedaż produkowanego przez nią mięsa hodowanego z komórek będzie bezpieczna. Przed dwoma dniami przedsiębiorstwo z Berkeley w Kalifornii poinformowało w sieciach społecznościowych, że “uzyskało pełną zgodę organów regulacyjnych na produkcję i sprzedaż w USA mięsa kurcząt hodowanego na komórkach”.