Analiza: W styczniu w sklepach było drożej średnio o blisko 18 proc. rdr

Nie każdy spodziewał się aż tak wysokiego wzrostu, który znacznie przewyższa poziom inflacji (zdj. ilustracyjne)
Nie każdy spodziewał się aż tak wysokiego wzrostu, który znacznie przewyższa poziom inflacji (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL
Zauważalne było, że w styczniu sklepy zaczęły podnosić ceny, żeby pod koniec miesiąca lub na początku lutego obniżyć je. W ten sposób zabezpieczyły swoje interesy tuż przed wprowadzeniem zerowego VAT-u na żywność.

Zobacz również:

Ceny pszenicy, kukurydzy czy soi rosną, a jest to konsekwencją tego, co dzieje się na wszystkich najważniejszych rynkach surowców rolnych
Finanse osobiste

Żywność będzie drożeć, nawet gdy tarcza chroni ceny

Michał Dudziński
Michał Dudziński

    Systematyczne wzrosty cen

    Zobacz również:

    Branża handlowa obniżyła ceny żywności, martwi się o koszty
    Finanse osobiste

    Branża handlowa obniżyła ceny żywności, martwi się o koszty

    Ewa Wysocka
    Ewa Wysocka

      Co podrożało najbardziej?

      "Wydarzenia": Sklep stał się... dworcem autobusowym. Nowe sposoby na omijanie zakazu handluPolsat NewsPolsat News
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?