"Czarne diamenty" rosną w polskich lasach. 1 kg kosztuje 4 tys. zł
W polskich lasach występują dwa rodzaje grzybów, za które w sklepach trzeba płacić astronomiczne sumy. Pierwsze to smardze, których zbierać nie wolno, gdyż grzyby z tego rodzaju, rosnące w środowisku naturalnym, są pod ochroną. Drugie to tzw. czarne diamenty, czyli trufle.
W polskich lasach rośnie kilka gatunków trufli, o czym informowały w 2015 roku Lasy Państwowe, wskazując, że obecność tych grzybów potwierdziły kilka lat wcześniej badania naukowe.
Jak powiedziała w rozmowie z wp.pl w 2024 roku prof. dr hab. Dorota Hilszczańska z Instytutu Badawczego Leśnictwa "trufle mają około 600 lotnych związków chemicznych, które tworzą ich niepowtarzalny zapach", to z kolei przekłada się na to, jak smakują. Trufle wykorzystuje się m.in. w kuchni włoskiej. Ich ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy. "Dobrej jakości trufla letnia kosztuje około 4 tys. zł za kilogram" - mówiła prof. dr hab. Hilszczańska.
Czytaj także: Bez tego dokumentu legalnie nie sprzedasz grzybów. Zdobędziesz go za darmo
Trufle letnie występują w polskich lasach w południowej części kraju. Rosną między czerwcem a wrześniem. Grzyby te - jak podawały Lasy Państwowe - odnaleziono m.in. na terenach Niecki Nidziańskiej. Można je znaleźć także na obszarze Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz w Borach Tucholskich. Trufle lubią gleby żyzne oraz bogate w węglan wapnia. Najczęściej występują w lasach liściastych. Jak tłumaczyła prof. dr hab. Dorota Hilszczańska do rozwoju jest im potrzebna "roślina-gospodarz" np. dąb lub leszczyna.
Ten rodzaj grzybów nie jest łatwy do znalezienia, gdyż owocniki rozwijają się pod ziemią. Z tego powodu trufle trudno jest zauważyć podczas spaceru, utrudnia to także ich ciemne ubarwienie, które zlewa się ze ściółką. W poszukiwaniach tych grzybów pomagają specjalnie wyszkolone psy. Oprócz wspomnianej trufli letniej, w Polsce występują m.in. takie gatunki jak: trufla wgłębiona, ruda, jaskrawa, zimowa, biaława i wielozarodnikowa. Do tej pory nie udało się potwierdzić obecności w polskich lasach najbardziej cenionej w sztuce kulinarnej i najdroższej - trufli białej.
W Polsce ścisłą ochroną objęte są tylko trufle wgłębione. Za ich zbieranie można dostać 5 tys. zł kary. Zbieranie pozostałych gatunków jest legalne, przy czym wiele z nich jest zagrożonych wyginięciem, dlatego lepiej pozostawić je w naturalnym środowisku.