W przypadku kupowania żywych karpi na Boże Narodzenie najlepiej udać się do gospodarstwa, które je hoduje. Wówczas można zobaczyć, w jakich warunkach wzrastały i w jakich są przetrzymywane. Sposób hodowli wpływa bowiem na to, jak ryba smakuje.
Mulisty posmak karpi. Znaczenie ma nie tylko dno stawu
Karp może mieć charakterystyczny, mulisty posmak, bo np. podłoże stawu hodowlanego było muliste. Jednak może on się pojawić także wtedy, gdy dno zbiornika było piaszczyste. Istnieje spore ryzyko, że będzie wyczuwalny, jeśli ryby były hodowane w złych warunkach - miały mało miejsca, otrzymywały nieodpowiedni pokarm, a staw był brudny. Złe warunki bytowania mogą bowiem wywołać u karpi stres. Wówczas zaczynają wydzielać m.in. kortyzol.
"Ryby, które dorastają w przepełnionych stawach, są źle odżywiane, przechowywane w złych warunkach lub przewożone na duże odległości, nie czują się dobrze. Ze stresu karpie zaczynają wydzielać kortyzol, produkują duże ilości kwasu mlekowego i ich mięso się zakwasza" - wyjaśnia na swojej stronie Gospodarstwo Rybackie "Zawólcze", które prowadzi bio hodowlę karpia, tłumacząc, skąd w mięsie karpia mulisty posmak.
Jak kupić karpia bez posmaku mułu? Zapytaj o certyfikat
Kupowanie ryb z dobrego źródła jest więc bardzo ważne. Sprawdzeni hodowcy będą posiadać certyfikaty jakości, potwierdzające to, że karpie miały dobre warunki. Do najważniejszych należą m.in.:
- certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council) - jest to certyfikat potwierdzający, że hodowlę prowadzono w zrównoważony sposób;
- certyfikat MSC (Marine Stewardship Council) - to dokument, który potwierdza, że ryby pochodzą ze zrównoważonych, dzikich połowów;
- certyfikat BIO - oznacza, że hodowla spełnia unijne wytyczne dotyczące produkcji ekologicznej;
- certyfikaty wydawane przez stowarzyszenia np. Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp".
Niektóre hodowle posiadają także oznaczenia "Jakość Tradycja". Takie wyróżnienie otrzymuje żywność wysokiej jakości, bez GMO. Jest ona uprzednio weryfikowana. Oznaczenie nadaje Polska Izba Produktów Regionalnych. Wyjątkowość i jakość hodowli potwierdzi też wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kupowanie karpia w sklepie lub na bazarze. Na co zwrócić uwagę?
W przypadku kupowania karpia w sklepie lub na bazarze należy zwrócić uwagę:
- czy ryby mają dużo miejsca w zbiorniku,
- czy nie mają skaleczeń,
- czy woda jest czysta,
- czy ryba ma szkliste oczy - nie należy kupować tych mętnymi i matowymi,
- jak ryby zachowują się w pojemniku z wodą - jeśli są śnięte i ledwo się ruszają, lepiej odpuścić zakup.
Jeśli sprzedawca nie trzyma ryb w wodzie - należy zawiadomić policję, jest to bowiem znęcanie się nad zwierzętami. Przestępstwem jest także niehumanitarne zabijanie ryb.











