Jak kupić dobrego karpia? Takie ryby nie będą smakować mułem

Sprzedawane karpie muszą mieć odpowiednie warunki
Karpie, które mają mało miejsca w zbiorniku nie należy kupować. Beata Zawrzel/REPORTER East News

Mulisty posmak karpi. Znaczenie ma nie tylko dno stawu

Jak kupić karpia bez posmaku mułu? Zapytaj o certyfikat

  • certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council) - jest to certyfikat potwierdzający, że hodowlę prowadzono w zrównoważony sposób;
  • certyfikat MSC (Marine Stewardship Council) - to dokument, który potwierdza, że ryby pochodzą ze zrównoważonych, dzikich połowów;
  • certyfikat BIO - oznacza, że hodowla spełnia unijne wytyczne dotyczące produkcji ekologicznej;
  • certyfikaty wydawane przez stowarzyszenia np. Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp".

Zobacz również:

Kupowanie karpia w sklepie lub na bazarze. Na co zwrócić uwagę?

  • czy ryby mają dużo miejsca w zbiorniku,
  • czy nie mają skaleczeń,
  • czy woda jest czysta,
  • czy ryba ma szkliste oczy - nie należy kupować tych mętnymi i matowymi,
  • jak ryby zachowują się w pojemniku z wodą - jeśli są śnięte i ledwo się ruszają, lepiej odpuścić zakup.
"Wydarzenia": W Wągrowcu policjanci rozbili wieloletni proceder fałszowania receptPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?