Ceny kapusty w kwietniu biją rekordy. Handlarze rozważają zmiany w sprzedaży
Kapusta z tygodnia na tydzień drożeje. Trend wzrostowy rozpoczął się w lutym, kiedy ceny znacząco przekroczyły notowania z ubiegłego roku. Obecnie obserwujemy najwyższe stawki kapusty od co najmniej kilku lat. Dotyczy to zarówno kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, jak i młodej. W związku z tym sprzedawcy rozważają zmiany w sposobie jej sprzedaży.
Ceny kapusty głowiastej, zarówno białej, jak i czerwonej już na początku roku - w lutym, biły rekordy. W zimie handlarze mówili, że wyjątkowo wysokie stawki wynikały z niskich zbiorów jesienią, najniższych prawdopodobnie od 10 lat.
W lutym rolnicy alarmowali, że z biegiem tygodni niedobory towaru na rynku będą się tylko pogłębiać. Niższa dostępność warzywa doprowadziła do tego, że w kwietniu kapusta jest najdroższa od co najmniej kilku lat.
Kapusta biała w sprzedaży detalicznej - jak podaje portal warzywa.pl - na rynku hurtowym w Broniszach kosztuje ok. 70 zł za 20-kilogramowy worek. Zatem kilogram kosztuje ok. 3,50 zł.
Z kolei ceny kapusty białej w sprzedaży hurtowej mieszczą się w przedziale od 55 do 60 zł za 20-kg worek (2,75-3 zł/kg). Serwis podaje, że rozpiętość cenowa wynika przede wszystkim z odmiennej jakości oferowanego towaru.
Wzrosty w cenach widać także w przypadku czerwonej kapusty. Średnia cena wynosi około 3,50 zł za kg. W przypadku tego rodzaju kapusty już niebawem na rynku mają pojawić się pierwsze partie towaru z tegorocznych nasadzeń.
Również kapusta pekińska utrzymuje się na wysokim poziomie cenowym. Jej stawki niekiedy przekraczają 7 zł za kilogram.
Wysokie ceny kapusty wynikają przede wszystkim z niskich zbiorów tego warzywa w ubiegłym roku. Producenci kapusty musieli zmagać się głównie z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi - m.in. mrozem wczesną wiosną.
W lecie uprawy zniszczyła susza, a wczesną jesienią wiele sztuk zgniło na polach z powodu intensywnych deszczów. Wyzwaniem okazała się także walka ze szkodnikami.
Rolnicy dodają, że hodowla kapusty staje się coraz mniej opłacalna. Drogie zwłaszcza okazuje się magazynowanie warzywa. Wszystko to sprawia, że coraz mniej rolników decyduje się uprawiać kapustę.
Dlatego niedobory na polskim rynku wykorzystują zagraniczni producenci. W sklepach dostępna jest m.in. biała kapusta z ubiegłorocznych zbiorów pochodząca z Holandii i Niemiec, a jej ceny są porównywalne z ofertami krajowych producentów, choć niewątpliwie dodatkowo podbijają stawkę.
Rekordowo droga kapusta i niechęć klientów do przepłacania z 20-kilogramowe worki, coraz mocniej składnia hurtowników do zmian w sprzedaży warzywa. Coraz częściej handlarze rozważają wprowadzenie sprzedaży kapusty na sztuki, rezygnując z dotychczasowej formy oferowania jej w workach.