Reklama

Inflacja w lipcu wyniosła rdr 1,7 proc., a mdm -0,2 proc.

W lipcu br. ceny wzrosły o 1,7 proc. rok do roku, a w porównaniu z czerwcem o 0,2 proc. - poinformował w piątek Główny Urząd Statystyczny. Z danych GUS wynika, że choć ceny żywności spadły w lipcu o 0,2 proc. mdm, to masło podrożało o 7,8 proc.

Piątkowe dane GUS są zgodne z podanym wcześniej przez GUS tzw. szybkim szacunkiem inflacji.

Reklama

"Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu br., w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku, wyniósł 1,7 proc. (w tym usług - o 2,8 proc., a towarów - o 1,3 proc.) i znajdował się w granicach odchyleń od celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5 proc. +/- 1 p. proc.)" - napisał GUS w komunikacie.

Według urzędu największy wpływ na ukształtowanie się inflacji na tym poziomie miały wyższe ceny żywności (o 4,7 proc.), opłaty w zakresie mieszkania (o 1,5 proc.), rekreacji i kultury oraz restauracji i hoteli (po 2,3 proc.), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 1,04 p. proc., 0,39 p. proc., 0,16 p. proc. oraz 0,12 p. proc. Niższe ceny odzieży i obuwia (o 5,7 proc.) oraz w zakresie transportu (o 0,8 proc.) obniżyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,32 p. proc i 0,07 p. proc.

"Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2017 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, obniżyły się o 0,2 proc. (w tym towarów - o 0,4 proc., przy wzroście cen usług - o 0,4 proc.)" - napisano.

"Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie niższe ceny odzieży i obuwia (o 3,4 proc.), w zakresie transportu (o 1,1 proc.) oraz żywności (o 0,2 proc.), które obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,18 p. proc., 0,09 p. proc. i 0,05 p. proc. Podwyżki opłat w zakresie rekreacji i kultury (o 1,2 proc.) oraz zdrowia (o 0,6 proc.) podwyższyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,08 p. proc. i 0,03 p. proc." - dodano.

GUS poinformował, że ceny żywności obniżyły się w lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,2 proc., wobec wzrostu o 0,1 proc. w czerwcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,5 proc.) i owoce (o 0,9 proc.). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,6 proc.) oraz ryż (o 0,1 proc.).

"W lipcu br. podrożało natomiast masło (o 7,8 proc.), mąka (o 1,6 proc.), mięso (przeciętnie o 1 proc., w tym mięso drobiowe - o 3,1 proc., wieprzowe - o 0,8 proc., wędliny - o 0,6 proc. i mięso cielęce - o 0,4 proc., przy spadku cen mięsa wołowego - o 0,1 proc.). Droższe niż przed miesiącem były makarony i produkty makaronowe (o 1 proc.), ryby i owoce morza (o 0,6 proc.), artykuły w grupie +mleko, sery, jaja+ (przeciętnie o 0,5 proc., w tym sery i twarogi - o 0,9 proc., jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne - o 0,4 proc., mleko - o 0,2 proc., przy spadku cen jaj o 0,1 proc.)" - wymienia GUS.

Zauważono, że więcej niż w czerwcu br. konsumenci płacili również za pieczywo (o 0,5 proc.) oraz tłuszcze roślinne (o 0,2 proc.). Natomiast ceny napojów bezalkoholowych były niższe niż przed miesiącem o 0,1 proc. Mniej niż w czerwcu br. płacono za kawę (o 0,1 proc.). Ceny soków owocowych oraz kakao i czekolady w proszku pozostały na poziomie notowanym przed miesiącem.

W lipcu br. więcej płacono za wody mineralne lub źródlane, herbatę oraz soki warzywne i owocowo-warzywne (po 0,1 proc.). W porównaniu z poprzednim miesiącem zanotowano wzrost cen napojów alkoholowych o 0,3 proc. oraz wyrobów tytoniowych o 0,1 proc.

"W lipcu br., w związku z dalszą wyprzedażą kolekcji sezonowej, ceny obuwia obniżyły się o 4,5 proc., a odzieży - o 3,1 proc. Ceny towarów i usług związanych z mieszkaniem wzrosły przeciętnie o 0,1 proc. Zanotowano nieznaczny wzrost opłat za użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii o 0,1 proc." - dodano.

Zgodnie z danymi GUS w lipcu br. wzrosły opłaty związane ze zdrowiem (o 0,6 proc.), a ceny w zakresie transportu były niższe niż w czerwcu br. o 1,1 proc. Urząd wyjaśnił, że obniżyły się ceny paliw do prywatnych środków transportu (przeciętnie o 1,7 proc., w tym gazu ciekłego - o 5,1 proc., benzyny - o 1,4 proc., oleju napędowego - o 1,2 proc.).

Opłaty związane z łącznością wzrosły w lipcu br. o 0,1 proc., a ceny towarów i usług związanych z rekreacją i kulturą o 1,2 proc. Opłaty związane z edukacją były wyższe niż w poprzednim miesiącu o 0,1 proc., ceny w restauracjach i hotelach podniesiono o 0,3 proc., a usługi w zakresie zakwaterowania podrożały o 0,8 proc.

Finalne dane o inflacji zgodne ze wstępnym szacunkiem GUS

Zgodnie z finalnymi danymi GUS inflacja CPI w lipcu zwiększyła się do 1,7 proc. r/r wobec 1,5 proc. w czerwcu, kształtując się zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS i powyżej naszej prognozy równej konsensusowi rynkowemu (1,6 proc.).

Wzrost inflacji w ślad za drożejącą żywnością

Zwiększenie inflacji (o 0,2 pp.) wynikało z wyższej dynamiki cen w kategorii "żywność i napoje bezalkoholowe" (4,4 proc. r/r w lipcu wobec 3,7 proc. w czerwcu). Na podstawie komunikatu GUS szacujemy, że zwiększenie dynamiki cen w tej kategorii wynikało przede wszystkim z wyższego rocznego tempa wzrostu cen w kategorii "warzywa", będącego konsekwencją efektów niskiej bazy sprzed roku. Wzrost rocznej dynamiki cen żywności obserwowany był również w kategorii "oleje i tłuszcze", co związane było z wyższymi cenami masła, które zgodnie danymi FAO kształtują się obecnie na świecie na rekordowym poziomie. W kierunku wyższej inflacji żywności oddziaływał także wzrost dynamiki cen w kategoriach "pieczywo i produkty zbożowe", "owoce" oraz "mleko, sery, jaja". Na szczególną uwagę zasługują ceny pieczywa i produktów zbożowych, które zgodnie z danymi GUS zwiększyły się w lipcu o 0,5 proc. m/m, co jest ich najsilniejszym miesięcznym wzrostem w lipcu od 2008 r. W kierunku wzrostu cen w tej kategorii oddziałują rosnące ceny zbóż na światowym rynku. Jest to związane z prognozami wskazującymi, że ich globalne zapasy w bieżącym sezonie zmniejszą się po raz pierwszy od 5 lat (por. AGROpuls z 3.08.2017).

To jeszcze nie koniec wzrostu cen owoców

W strukturze danych na uwagę zasługuje obniżenie cen owoców w ujęciu miesięcznym. Spadek cen w tej kategorii w lipcu ma charakter sezonowy, jednak w tym roku był on mniejszy niż w poprzednich pięciu latach (-0,9 proc. m/m w 2017 r. wobec -2,3 proc. w latach 2012-2016). Wskazuje to, że ceny owoców pozostają nadal pod wpływem wiosennych przymrozków. Biorąc pod uwagę, że niekorzystne warunki agrometeorologiczne najsilniej dotknęły owoce z drzew, w tym jabłka, oczekujemy, że wzrost cen owoców przyspieszy w kolejnych miesiącach (por. AGROpuls z 28.07.2017). W efekcie prognozujemy, że ich roczna dynamika osiągnie maksimum lokalne na przełomie III i IV kw. br.

Inflacja bazowa wskazuje na brak presji inflacyjnej

Dzisiejsze dane nie zmieniają naszej prognozy, zgodnie z którą w kolejnych dwóch kwartałach średnia inflacja w Polsce będzie się kształtować na poziomie ok. 1,9 proc. - 2,0 proc. r/r. Zgodnie z naszymi szacunkami inflacja bazowa nie zmieniła się w lipcu w stosunku do czerwca i wyniosła 0,8 proc. r/r. Niska inflacja bazowa świadczy o braku presji inflacyjnej. Stanowi to wsparcie dla naszej prognozy inflacji w 2018 r. (1,4 proc. wobec 2,0 proc. w 2017 r.) Dodatkowym czynnikiem ograniczającym wzrost cen będą efekty wysokiej bazy w przypadku cen żywności. Jest to spójne z naszym scenariuszem, zgodnie z którym RPP utrzyma stopy procentowe na niezmienionym poziomie do listopada 2018 r. Dzisiejsze finalne dane o inflacji są neutralne dla złotego oraz cen polskich obligacji. Jakub Olipra ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.
Dowiedz się więcej na temat: inflacja | GUS | dane makroekonomiczne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »