Prowadzą hodowle chronionych grzybów. Smardze sprzedają po 450 zł za kilogram

Ruszył sezon na smardze, czyli jedne z najrzadszych i najdroższych grzybów. W Polsce są objęte częściową ochroną, a ich uprawa jest kosztowna, przez co ceny świeżych okazów sięgają nawet 450 zł za kilogram. Jeszcze więcej trzeba zapłacić za suszone smardze, które na rynku gastronomicznym osiągają rekordowe stawki.

Smardze w Polsce są objęte częściową ochroną. To oznacza, że nie można ich zbierać w naturalnym środowisku występowania. Za ich zerwanie w lasach państwowych można zostać ukaranym grzywną wynoszącą nawet 5 tysięcy złotych.  

Nie oznacza to jednak, że nie da się legalnie pozyskać tego grzyba w inny sposób. Smardze można zbierać w ogrodach i na uprawach. Do ich hodowli potrzebne są jednak specjalne warunki - z odpowiednim nasłonecznieniem, wilgotnością i temperaturą. 

Coraz bardziej popularne staje się także zakładanie specjalnych hodowli. W takich miejscach można im bowiem zapewnić wręcz wymarzone warunki do wzrostu.

Reklama

Smardze pod ochroną. W hodowlach chcą 450 złotych za kilogram

Smardze to jedne z najtrudniejszych grzybów do uprawy i jednocześnie jedne z najdroższych na świecie. Wynika to z ich rzadkiego występowania, wymagających warunków wzrostu oraz unikalnego smaku. 

Sezon na smardze to początek wiosny. W lasach najwięcej można ich zebrać od drugiej połowy marca do połowy maja. W Polsce ich cena wynosi od 200 do nawet 450 złotych za kilogram.  

Jeszcze droższe są suszone grzyby, które można kupić głównie zimą. Cena kilogramowego opakowania może przekraczać 1000 złotych. Smardze w tej formie cieszą się dużym uznaniem u szefów kuchni - zwłaszcza w drogich restauracjach - ponieważ doskonale podkreślają smak wielu potraw.

Przeczytaj również: Zbiory ślimaka winniczka wstrzymane. Nie będzie można dorobić

Smardze zyskują na popularności. W sieci dużo ofert grzybni

Tańszą opcją do pozyskania smardzów dla klientów indywidualnych może się okazać zakup grzybni. W sieci jest dużo ofert, a cena za 750 ml opakowanie waha się od 25 do 100 złotych

Trzeba jednak pamiętać, że żeby grzyby wyrosły, trzeba zadbać o zapewnienie im odpowiednich warunków, a są wymagające. Cykl hodowlany powinien być dostosowany do naturalnego rytmu przyrody, a okres intensywnego wzrostu zazwyczaj trwa od 2 do 3 tygodni w sezonie

Hodowla smardzów. Są wymagające, potrzebują odpowiednich warunków

Smardze charakteryzują się delikatnym smakiem i unikalnym orzechowo-korzennym aromatem. Doskonale komponują się nie tylko z risotto, omletami, zupą grzybową czy makaronami, ale także z sosami, duszonym mięsem, jajecznicą, tartami oraz nadzieniami do pierogów i pasztecików. Świeże smardze można przechowywać w lodówce przez kilka dni, natomiast suszone - nawet przez rok, o ile są właściwie zabezpieczone.

Przeczytaj również: Podatek od grzybów. Skarbówka wymienia, kto musi go zapłacić

Smardz jadalny ma jajowaty lub stożkowaty kapelusz z głębokimi komorami przypominającymi plaster miodu, w kolorze od żółtobrązowego do oliwkowobrązowego. Jego jasny, pusty w środku trzon jest gładki lub lekko ziarnisty, a grzyb ma delikatny, orzechowy aromat. 

Przed zbieraniem, uprawą i spożywaniem grzybów warto skonsultować się ze specjalistą, aby uniknąć pomyłek i potencjalnych zagrożeń. Niektóre gatunki mogą być trujące lub łatwe do pomylenia z jadalnymi, dlatego zachowanie ostrożności jest kluczowe. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | hodowla | sprzedaż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »