Tegoroczny król letniej drożyzny. Płacimy więcej o 24 proc. niż przed rokiem
Tegorocznym królem letniej drożyzny zostały truskawki - wynika z badania aplikacji zakupowej PanParagon. W czerwcu były droższe o 24 proc. w porównaniu z ubiegłorocznym sezonem. Co ciekawe, ujęte w badaniu sezonowe warzywa i owoce są tańsze niż przed rokiem i jednocześnie droższe niż 2 lata temu. Największy spadek cen w ciągu roku odnotowały czereśnie.
W badaniu ujętych zostało 10 sezonowych warzyw i owoców. Wśród nich znalazły się: fasolka szparagowa, bób truskawki, czereśnie, maliny, kalafior, borówka amerykańska, sałata masłowa, a także kalarepa i ogórek gruntowy.
Koszyk warzyw i owoców w czerwcu tego roku był o ok. 7 proc. tańszy niż w poprzednim sezonie. Największy spadek w cenie względem 2023 r. odnotowano w przypadku czereśni. Jak wynika z badania twórców aplikacji zakupowej PanParagon, mediana za 1 kg tych owoców w czerwcu zeszłego roku wynosiła 24,99 zł, tymczasem w tym roku płaciliśmy ok. 18,90 zł/kg - to ponad 24 proc. taniej.
Spadków cen wśród warzyw i owoców w tym roku jest jednak więcej. W tym sezonie o ok. 13 proc. mniej kosztowały: bób (500 g), ogórki gruntowe (1 kg) oraz maliny (125 g). W czerwcu 2024 taniej kupowaliśmy także kalarepę (ok. -9 proc./1 szt.) oraz borówkę amerykańską (ok. -6 proc./opakowanie 300 g).
Choć spadki cen mogą być zaskakujące, to jednak w porównaniu z ubiegłym rokiem są warzywa i owoce, które zdrożały - niektóre znacząco.
Najbardziej podrożały truskawki, których kilogram w czerwcu 2024 r. był droższy o ok. 24 proc. niż w czerwcu ubiegłego roku. Droższych produktów było jednak więcej. O ok. 3 proc więcej niż ubiegłego lata płaciliśmy także za 1 szt. sałaty lodowej, a o 0,5 proc. podrożał kilogram fasolki szparagowej.
Diametralnie zmienia się sytuacja - jak podają twórcy badania - jeżeli porównamy tegoroczne ceny poszczególnych warzyw i owoców z tymi sprzed dwóch lat. Widoczne są dużo wyraźniejsze wzrosty.
Aż 7 z 10 analizowanych produktów podrożało, dwa nie zmieniły swojej ceny, a tylko jedna pozycja potaniała - podano w badaniu.
- W odróżnieniu do zestawienia z poprzednim rokiem, najwięcej w ciągu ostatnich dwóch lat podrożał kalafior. Mediana za 1 sztukę tego warzywa w czerwcu 2022 r. kształtowała się na poziomie 4,99 zł, natomiast w analogicznym miesiącu tego roku za ten sam produkt trzeba było zapłacić już 6,99 zł. To wzrost o ok. 40 proc. - komentuje dane Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
Jakie jeszcze warzywa i owoce zanotowały podwyżki cen w ciągu ostatnich dwóch lat?
- Czereśnie -1 kg owoców podrożał o ok. 35 proc. (z 13,99 zł w 2022 r. do 18,90 zł w 2024 r.);
- maliny - wzrost za 125 g malin o 17 proc.;
- sałata masłowa - ok. +8 proc./szt.;
- truskawki - ok. +8 proc./kg);
- bób - ok. +4 proc./500g;
- kalarepa - ok. +2,4 proc./szt.).
Potaniały natomiast o ok. 7 proc. ogórki gruntowe. W tym sezonie, tyle samo co w 2022 r. płaciliśmy za 1 kg fasolki szparagowej oraz 300 g borówki amerykańskiej.