Ważny apel GIS. Powodzianie muszą to wiedzieć. Chodzi o żywność
Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski poinformował podczas poniedziałkowej konferencji, że żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, należy zutylizować. Dotyczy to także hermetycznie opakowanej żywności, bowiem podczas otwierania może dojść do skażenia.
Grzesiowski przypomniał, że "kontakt z wodą powodziową niesie zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt".
Główny Inspektor Sanitarny apelował o to, aby "utylizować wszelką żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, także tę, która wydaje nam się hermetycznie opakowana (np. puszki, butelki), gdyż w czasie jej otwierania może dojść do skażenia" a woda powodziowa jest zanieczyszczona chemikaliami, drobnoustrojami i toksynami.
- Kontakt z wodą powodziową jest niebezpieczny dla zdrowia. Nie należy spożywać żywności, która miała z nią kontakt, należy ją wyrzucić bez względu na stan opakowania - mówił Grzesiowski.