Ważny apel GIS. Powodzianie muszą to wiedzieć. Chodzi o żywność

Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski poinformował podczas poniedziałkowej konferencji, że żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, należy zutylizować. Dotyczy to także hermetycznie opakowanej żywności, bowiem podczas otwierania może dojść do skażenia.

Grzesiowski przypomniał, że "kontakt z wodą powodziową niesie zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt". 

Główny Inspektor Sanitarny apelował o to, aby "utylizować wszelką żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, także tę, która wydaje nam się hermetycznie opakowana (np. puszki, butelki), gdyż w czasie jej otwierania może dojść do skażenia" a woda powodziowa jest zanieczyszczona chemikaliami, drobnoustrojami i toksynami.

Reklama

- Kontakt z wodą powodziową jest niebezpieczny dla zdrowia. Nie należy spożywać żywności, która miała z nią kontakt, należy ją wyrzucić bez względu na stan opakowania - mówił Grzesiowski. 

Powódź 2024. GIS ostrzega przed samodzielnym uzdatnianiem wody

- Inspekcja sanitarna monitoruje na bieżąco stan wodociągów. To jest bardzo fundamentalny obszar zaopatrzenia w wodę i w niektórych powiatach woda jest dostarczana poza wodociągami - wskazał dr Grzesiowski i ostrzegł, żeby absolutnie nie używać wody ze studni prywatnych i powstrzymać się od domowych sposobów uzdatniania wody.

- Studnia powinna zostać zdezynfekowana, a woda powinna być poddana badaniom fizykochemicznym i biologicznym w naszych laboratoriach, (...) które są czynne 24 godziny 7 dni w tygodniu - zaznaczył GIS.

Przypomniał, że także budynki użyteczności publicznej (jak np. szkoły, restauracje, sklepy), które zostały zalane, "muszą być w odpowiedni sposób oczyszczane, zdezynfekowane i zbadane przed dopuszczeniem do użycia".

- Będziemy wydawali na bieżąco środki odkażające oparte na chlorze, rezerwy są zabezpieczone - zapewnił dr Grzesiowski. Dodał, że jeżeli zajdzie taka potrzeba, osoby z terenów powodziowych będą szczepione przeciwko tężcowi, durowi brzusznemu oraz wirusowemu zapaleniu wątroby.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: GIS | powódź
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »