Zimowe obowiązki pracodawcy. Ciepłe posiłki, zimowa odzież i wiele więcej
Niewiele osób może zdawać sobie sprawę z tego, że w okresie zimowym na pracodawcach spoczywa sporo obowiązków względem określonych grup pracowników. Są oni zobowiązani m.in. do zapewnienia odzieży ochronnej czy ciepłych posiłków, a także do zagwarantowania odpowiedniej temperatury w biurach.
W okresie zimowym, który zgodnie z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa i higieny pracy trwa od 1 listopada do 31 marca, na pracodawców nałożone są dodatkowe obowiązki. Poniżej wyjaśniamy, komu i jakie dodatkowe świadczenia przysługują.
Zima to dla wielu pracowników czas, kiedy warunki wykonywania pracy są znacznie utrudnione. Temperatury często spadają poniżej zera, a na dachach i chodnikach zalega śnieg i lód. W trakcie tych pięciu miesięcy na pracodawcy spoczywają dodatkowe obowiązki w zakresie pracowników wykonujących pracę w obniżonych temperaturach. Co więcej, przedsiębiorca musi również w sposób odpowiedni zabezpieczyć firmę i tereny do niej przynależące.
Obowiązek zapewnienia odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach pracy wynika z rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Należy mieć na uwadze, że mowa tutaj zarówno o pracy w biurze, jak też w magazynie czy na produkcji. Przepisy rozporządzenia stanowią, że w pomieszczeniach, gdzie wykonywana jest praca fizyczna, temperatura nie może być niższa niż 14 st. C. Z kolei w pomieszczeniach, w których wykonywana jest lekka praca fizyczna lub biurowa, temperatura nie może być niższa niż 18 st. C. Wyjątkiem są sytuacje, w których względy technologiczne nie pozwalają na zapewnienie takich temperatur.
Co więcej, w przypadku pracowników, którzy są zatrudnieni na otwartej przestrzeni (np. budowlańcy), pracodawca musi zapewnić pomieszczenia, w których mogą się ogrzać.
Wielu pracowników wykonuje swoje obowiązki na świeżym powietrzu. W niektórych przypadkach pracodawca jest obowiązany do zapewnienia bezpłatnych posiłków. Rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów stanowi, że przy temperaturze otoczenia poniżej 10 st. C pracodawca musi zapewnić pracownikom zatrudnionym przy pracach na otwartej przestrzeni gorące napoje.
Co więcej, pracownikom zatrudnionym w systemie ciągłym przy intensywnej pracy fizycznej, jeśli wydatek energetyczny wynosi powyżej 1500 kcal dla mężczyzn i 1000 kcal dla kobiet, pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek regeneracyjny.
Jeżeli zespół pracodawcy wykonuje swoje obowiązki na zewnątrz, przepisy Kodeksu Pracy obligują go do zapewnienia odpowiedniej odzieży i obuwia zimowego, a jeżeli wymaga tego ochrona przed szkodliwymi czynnikami w miejscu pracy - środków ochrony indywidualnej. Pracownika można wyposażyć w różne ubrania robocze, w tym mi.in. w ocieplaną kurtkę, bieliznę termoaktywną czy rękawice.
Zgodnie z art. 210 Kodeksu Pracy, pracownik może odmówić wykonywania pracy w niskich temperaturach, gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia. Za ten czas pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.