Fasolka szparagowa 3 razy tańsza niż w kwietniu. Ceny co dzień niższe

Czerwiec to czas, gdy w sprzedaży znajdziemy wiele polskich sezonowych warzyw. Jednym z nich jest fasolka szparagowa, która pojawiła się na targach już pod koniec kwietnia. Początkowo jej cena wynosiła nawet 50-60 zł. Teraz znajdziemy ją za 20, a w niektórych miejscach nawet 13 zł.

Fasolka szparagowa już w sprzedaży. Za ile możemy ją kupić?

Sezon na fasolkę szparagową przypada zazwyczaj na przełom czerwca i lipca, ale już teraz możemy znaleźć ją w sklepach i na targowiskach. W połowie kwietnia cena za to warzywo, z upraw tunelowych, wynosiła około 40-50 zł. Powodem wysokich cen były majowe przymrozki i długo utrzymujące się niskie temperatury, które nie sprzyjały uprawie.  

"Takie są realia, fasolka szparagowa dojrzewa w sierpniu. O tej porze roku mamy fasolkę szparagową ze szklarni. Taka produkcja wymaga oświetlenia i ogrzewania, dlatego jest jej mało i stąd ta cena" - podkreśla w rozmowie z WP Finanse Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze pod Warszawą. 

Reklama

Jak pisze portal "WP Finanse", sytuacja zaczęła zmieniać się pod koniec maja. Ceny fasolki spadły do 30-32 zł za kilogram. W niektórych miejscach można było ją dostać nawet za 25 zł za kilogram.  

Ceny spadają, ale na pełnię sezonu musimy jeszcze poczekać. "Teraz warto jeść szparagi" - przekonuje ekspert

Na początku czerwca fasolkę można dostać już za 13-16 zł. Najniższe ceny oferują podwarszawskie Bronisze, nieco więcej, bo około 20 zł, zapłacimy za to warzywo na poznańskim 'WGRO'.  

Zdaniem eksperta Macieja Kmery, cytowanego przez "Fakt", wysokie ceny są naturalnym zjawiskiem o tej porze roku. Wraz z ociepleniem i zwiększeniem się ilości warzyw w obrocie ceny będą spadać. "Areały (powierzchnia upraw - przyp. red.) są nieduże. Jest niska podaż, która przekłada się na wysoką cenę. [...] Teraz kosztuje 30 zł. Jeżeli jest sprzedawana w detalu po 40 zł, to jest to przyzwoita cena, bo to 30-procentowa marża" - przekonuje.  

Zdaniem Kmery, zamiast kupować fasolkę szparagową po zawyżonych cenach, warto korzystać z sezonu na szparagi. "Szybko się skończą i ich nie będzie, a fasolka będzie jeszcze dostępna do mrozów" - przekonuje ekspert.  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Fasolka szparagowa | ceny warzyw | nowalijki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »