Za 1 kg płacą 8,5 tys. zł. Tego grzyba nie widziano w Polsce przez 100 lat
Gąska sosnowa (tricholoma matsutake), zwana też matsutake, to gatunek grzyba, który uważano w Polsce za wymarły. Nie widziano go w naszym kraju przez 100 lat, aż do 2021 roku. Gąski sosnowe są cenione w kuchni azjatyckiej. W Japonii kosztują krocie. Za 1 kg trzeba dać w przeliczeniu około 8,5 tys. zł.
Gąska sosnowa posiada charakterystycznym aromat cynamonu. Gatunek ten znajduje się na liście najdroższych grzybów świata. Trafił na nią dlatego, że nie jest łatwo natknąć się na niego podczas grzybobrania.
Gąski sosnowe są cenione szczególnie w Japonii, jednak Japończycy sprowadzają je głównie z Chin, Korei oraz Bhutanu, gdyż w krajowych lasach ciężko je znaleźć z powodu zmian środowiskowych. Matsutake są również podatne na choroby, co wpływa na ich liczebność. Jak informowaliśmy w Interii w 2024 roku, gąski sosnowe sporo kosztują. Za 1 kg trzeba zapłacić od 100 do 200 euro za 1 kg, czyli od 425 zł do 8 500 zł.
Gąski sosnowe pojawiają się w lasach jesienią - zazwyczaj rosną od września do października. Preferują ciepłe, nawet suche lata i lasy iglaste z przewagą sosen. To właśnie w pobliżu tych drzew należy ich szukać. Pierwsze wzmianki o obecności gąsek sosnowych w Polsce pochodzą z 1921 roku. Na następne trzeba było czekać aż sto lat. W 2021 roku na grzyba z tego gatunku natrafiono na Pomorzu, a trzy lata później w okolicach Babiej Góry. Jak podawaliśmy w 2024 roku, gąski sosnowe można w Polsce zbierać, ale ich sprzedaż jest zabroniona, gdyż nie figurują na liście grzybów dopuszczonych do handlu.
Szukając w lasach gąsek sosnowych, należy uważać, gdyż można je pomylić z kilkoma trującymi grzybami np. włośnianką korzeniastą (grzyb ten ma szare blaszki i pachnie marcepanem) oraz gąską ognistą (ma pomarańczową barwę i nie posiada specyficznego zapachu). W razie wątpliwości co do tego, czy zebrane grzyby są jadalne, czy nie, należy udać się z nimi do sanepidu. Pracownicy powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej zbadają je za darmo.