"Lanie wody" bez tajemnic

Hydrosommelier to prestiżowy zawód, który w ostatnim dziesięcioleciu szturmem podbija świat. W naszym kraju to wciąż zawód niszowy, aczkolwiek zdobywający coraz większą popularność.

- W Polsce dziedzina hydrosommelierstwa jest jeszcze mało znana. Dopiero powoli wprowadzamy ją do restauracji i całego życia gastronomicznego. Jeśli chodzi o hydrosommeliera, to, najprościej mówiąc, jest to osoba, która zajmuje się fachowym doborem wody do dania, do wina czy do mocnych alkoholi - dla Newsrm.tv tłumaczy Adam Dernoga hydrosommelier Nestlé Waters.

- Najlepsi wodni sommelierzy dysponują szeroką wiedzą z zakresu łączenia wód z odpowiednim daniem. Celem takiego zabiegu jest zmaksymalizowanie doznań płynących z konsumpcji - tłumaczy Adam Dernoga.

Reklama

- Jeśli mówimy o łączeniu wody z jedzeniem, najważniejsze tak naprawdę jest wyważenie obydwu podmiotów. W przypadku dania, które jest cięższe, mięsne czy mocno przyprawione, wybieramy wodę gazowaną i mocniej zmineralizowaną. Jeśli mówimy o daniu naturalnym, lżejszym, wybieramy wodę niegazowaną, mniej zmineralizowaną, która ma tylko oczyścić kubki smakowe - podkreśla hydrosommelier.

Zdaniem eksperta, najlepsze wody do łączenia z daniami to te, które są najbardziej zbalansowane, czyli takie, w których nie wyczuwamy zbyt dużej ilości minerałów, ale ich ilość idealnie wzbogaca smak konkretnego dania lub produktu.

- Celowałbym w wody, które są mało zmineralizowane i średnio zmineralizowane. Ale tak naprawdę, nasz organizm do życia i funkcjonowania, bardzo potrzebuje minerałów, więc dobrze na bieżąco te wody ze sobą mieszać, wybierać różne produkty: czy gdy jesteśmy w sklepie i zabieramy wodę z półki, czy w restauracji i chcemy te wody sparować z jedzeniem lub winem - tłumaczy.

Sztuka łączenia wody z posiłkami i alkoholami nie jest powszechna. Gdyby zapytać statystycznego Polaka, jaką wodę zamawia w restauracji do posiłku, odpowiedziałby, że gazowaną lub nie. Ale są osoby, które pragną przełamać ten schemat oraz nauczyć Polaków, że woda do produkt różnorodny, który może wpłynąć na delektowanie się posiłkiem.

Pobierz darmowy program do rozliczeń PIT 2018

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | woda | woda mineralna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »