Moda na drogie owoce przybiera na sile. Ananas za 1500 zł schodzi na pniu

Ananas Rubyglow z charakterystyczną czerwoną skórką, którego cena osiągnęła ok. 400 dolarów (ponad 1500 zł), pojawił się w tym sezonie na amerykańskim rynku owoców premium. Mimo inflacji i wzrostu cen artykułów spożywczych, owoce osiągające astronomiczne ceny znajdują swoich klientów - donosi CNN.

CNN informuje, że prace nad wyhodowaniem ananasa o czerwonym zabarwieniu trwały ok. 15 lat. Pierwsze zbiory odbyły się w 2024 r. w Chinach. Ze względu na zainteresowanie tym gatunkiem owoców w USA planuje się przenieść ich uprawę do Kostaryki. Hurtownia sprzedająca Rubyglow pisze na swojej stronie, że jest to "rzadki klejnot". 

Według danych Departamentu Rolnictwa w ciągu ostatnich 10 lat odnotowano znaczny wzrost konsumpcji owoców klasy premium, m.in. truskawek, mango i awokado. Jednocześnie spożycie tańszych i bardziej popularnych owoców, jak jabłka czy banany, nie zmieniło się.

Reklama

Owoce premium są hodowane w Azji. Najdroższe kosztowały ponad 170 tys. złotych

Japonia jest liderem w produkcji luksusowych produktów spożywczych, w tym jednych z najdroższych truskawek na świecie. Pudełko zawierające 18 sztuk truskawek trzech gatunków - czerwonych Kotoka, jasnoróżowych Awayukis i mlecznobiałych Pearl White - osiągnęło na japońskim rynku cenę 780 dolarów (3 tys. zł) - podał Bloomberg.

Cena wiąże się z trudną hodowlą tego owocu, który jest bardzo wrażliwy na słońce, szkodniki i uszkodzenia podczas transportu. Owoce sprzedawane są w pudełkach, gdzie każda truskawka jest oddzielnie zapakowana w papier i styropian. 

Rekordowe ceny osiągają także melony uprawiane przez japońskich rolników - dwie sztuki gatunku Yubari King zostały zlicytowane w 2019 r. na aukcji za kwotę 45 tys. dolarów (ponad 176 tys. zł). Melony te rosną na niewielkich plantacjach, gdzie odpowiednio pielęgnowana roślina rodzi w ciągu sezonu jeden, a nie - jak zwykle - osiem i więcej owoców. 

Dziennikarze CNN stwierdzają, że owoce najwyższej jakości trafiają przede wszystkim do ekskluzywnych restauracji, w tym tych wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Jednak z czasem mogą one trafić do powszechnej konsumpcji - tak było m.in. z jabłkami gatunku Honeycrips, winogronami Cotton Candy oraz Sumo Citrus, czyli tzw. brzydkimi pomarańczami, które są krzyżówką pomarańczy pępkowych, pomelo i mandarynek.  

PAP
Dowiedz się więcej na temat: USA | owoce | ceny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »