Najdroższe warzywo na świecie. Niemcy płacą 1000 euro za 1 kg, a Polacy traktują jak chwast

Pędy chmielu to najdroższe warzywo świata. Wcale nie kwadratowe dynie, kalafior romanesco czy wymyślne kiełki. Szokować może fakt, że najdroższym warzywem na świecie jest coś, co w Polsce nierzadko uważamy za chwast, a za granicą Niemcy, Francuzi i Belgowie są w stanie płacić za nie aż 1000 euro od kilograma. Zbiór oczywiście bywa dość żmudny, a dwa rodzaje najdroższego warzywa na świecie przywodzą na myśl szparagi. Dlaczego pędy chmielu są tak pożądane?

Co jest najdroższym warzywem na świecie?

Pędy chmielu to najdroższe warzywo na świecie. Ten przysmak dopiero co zyskuje popularność w Polsce, ale na zachodzie Europy już dawno został doceniony i ma status rarytasu. Pędami chmielu jak na razie nad Wisłą zachwycają się ci, którzy zajmują się promowaniem zdrowej żywności, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by każdy z nas wszedł za darmo w posiadanie najdroższego warzywa na świecie. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie go szukać.

Reklama

Najdroższe warzywo na świecie. W Polsce pędy chmiel jak chwast, a Niemcy płacą 1000 euro

Zaskakujące jak bezwiednie przechodzimy na co dzień obok takiej fortuny. W naszym kraju dziko rosnący chmiel traktujemy jak po prostu kolejny element zielonego krajobrazu, a ogrodnicy walczą z nim jak z chwastem, który wdziera się między pielęgnowane grządki. Tymczasem na zachodzie kontynentu pędy chmielu święcą triumfy jako rarytas, przez niektórych zwane są wręcz "dzikimi szparagami" - zwłaszcza szczególnie młode pędy białe, które przypominają z wyglądu miniaturowe białe szparagi.

Warto więc patrzeć pod nogi i dookoła siebie w trakcie wizyt w lesie czy na łące. Możemy bowiem przekonać się samemu, czym takim zachwycają się nasi zachodni sąsiedzi, którzy są skłonni płacić za pędy chmielu nawet 1000 euro. Takie ceny za kilogram tego przysmaku znaleźć możemy w zachodnich Niemczech, Belgii czy Holandii. Kwota dotyczy jednak droższego z dwóch rodzajów pędów - tych białych.

Dwa rodzaje pędów chmielu. Białe są droższe, a zielone łatwiej zbierać

Z "kuchennego" punktu widzenia są dwa rodzaje pędów chmielu, które dzielą się na zielone i białe. Zupełnie jak w przypadku szparagów i tak samo, jak ze szparagami jest - białe to te, które nie wzrosły jeszcze ponad glebę, a zielone to te już trochę bardziej wyrośnięte, które zdążyły zapoznać się z promieniami słońca.

  • białe pędy chmielu - te zbiera się trudniej, ale są zdecydowanie droższe i to za nie Niemcy, Belgowie czy Holendrzy, są skłonni zapłacić aż 1000 euro. Żeby zabrać się do pozyskania białych pędów chmielu, musimy zacząć dość wcześnie wiosną, gdy śniegi dopiero co stopniały, a pod warstwą liści i gleby znaleźć możemy pierwsze wystające z gleby jasne, wręcz białe pędy chmielu. To najdroższe warzywo na świecie zbiera się żmudnie, ale smakosze gwarantują, że wysiłek lub cena, jaką trzeba zapłacić za już zebrane, jest warta swego.
  • zielone pędy chmielu - to już bardziej rozwinięte pędy tej rośliny, które spotkać możemy nierzadko w ogrodach, gdzie traktujemy je jak chwasty, czy też na łąkach, gdzie dziko wiją się pośród innych roślin, często "wspinając" się na drzewa. Te pędy najlepiej zbierać wiosną w marcu, kwietniu, a czasami możliwe jest jeszcze ich pozyskanie w maju. GP24.pl podaje, że najlepsze zielone pędy to te, które mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są dobre. Z kolei portal Beszamel wskazuje, że pędów chmielu nie powinno się ścinać, a urywać lub łamać i to jedynie około 15 cm. Zielone pędy nie są tak drogie, jak te białe, ale wciąż pozostają w czołówce najdroższych warzyw świata.

Jak smakują pędy chmielu? Czy najdroższe warzywo świata jest wyjątkowe?

Jak jest ze smakiem najdroższego warzywa na świecie? Czy pędy chmielu mają jakiś wyjątkowy smak? Jedni powiedzą, że tak, a inni powiedzą, że nie. Nietrudno jednak znaleźć w sieci relacje ludzi, dla których pędy chmielu smakują jak wspomniane już "chwasty". Pośród bardziej wysublimowanych relacji znajdziemy jednak i takie, według których pędy - w zależności też od koloru - smakują jak szparagi, kiełki z nutą orzecha, czy jarmuż.

Wszyscy jednak są zgodni co do tego, że najdroższe warzywo na świecie najlepiej jeść jak najszybciej po zbiorze. Pędy ze względu na swoją delikatność, szybko tracą smak i świeżość, więc przygotować powinniśmy je zaraz po powrocie do domu.

Można je spożywać na surowo, jak i przygotowane na przykład w ramach sałatki, uprzednio sparzone wrzątkiem. Obróbka termiczna pędów chmielu sprawia, że zaczynają smakiem przypominać szparagi. Francuzi, którzy rozsmakowali się w pędach chmielu - zwłaszcza białych, zwanych u nich "jets de houblon" - zwykle spożywają je oblane sosem śmietanowym z jajkami w koszulkach. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pędy chmielu | warzywa | ceny warzyw | Niemcy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »