Soki i nektary z 5 proc. VAT, napoje - 23 proc.
Soki i nektary będą podlegać 5-proc. stawce VAT, napoje zawierające tylko 20 proc. wkładu owocowego lub mniej zostaną obłożone 23-proc. stawką - poinformował wiceminister finansów Filip Świtała, wskazując na ustalenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
- Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt nowelizacji ustawy o VAT, który przewiduje wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT. Został on przekazany do dalszych prac. Niewykluczone, że rząd przyjmie projekt na jednym z najbliższych posiedzeń Rady Ministrów - powiedział Świtała.
Dodał, że zgodnie z ustaleniami po KSRM, soki i nektary będą objęte 5-proc. stawką, a 23-proc. VAT-em napoje z 20 proc. lub niższym wkładem owocowym.
- To efekt dwóch kompromisów, na które się zgodziliśmy. Początkowo chcieliśmy, aby tylko soki korzystały z 5 proc. stawki VAT, a nektary i napoje były opodatkowane 23 proc. stawką. Najpierw przystaliśmy na propozycję, aby nektary objąć 8 proc. VAT-em, a potem, po dyskusji z producentami zgodziliśmy się, aby korzystały one - podobnie jak soki - z 5-proc. VAT-u - powiedział.
Poinformował, że resort finansów chce, by od czerwca br. przedsiębiorcy mogli występować o tzw. wiążącą informację stawkową (WIS), a kolejne pół roku mieliby na przygotowanie się do wejścia w życie matrycy (pierwotnie zamierzano, że informacja stawkowa ruszy 1 kwietnia br. - PAP).
- Naszym zamiarem jest przeprowadzenie jak najszybciej procesu legislacyjnego, aby powstała możliwość prawna pytania o stawki, które będą obowiązywać od 1 stycznia 2020 r. Mam nadzieję, że projekt w najbliższych tygodniach trafi do Sejmu - powiedział wiceminister.
Świtała dodał, że resort planuje, aby od 1 czerwca br. zaczęła obowiązywać 5 proc. stawka na e-booki oraz 8 proc. stawka na e-prasę w miejsce 23 proc. podatku.
- Zależy nam, aby e-booki i e-prasa zostały jak najszybciej zrównane stawkowo z książkami tradycyjnymi i prasą tradycyjną - poinformował minister.
Konsultacje projektu rozpoczęły się jesienią zeszłego roku. Ministerstwo finansów tłumaczyło wówczas, że celem zmian jest uproszczenie i uporządkowanie oraz racjonalizacja systemu stawek VAT. Towary mają być przypisane nomenklaturze scalonej, tzw. CN. Kody dla usługi będą oparte o nową klasyfikację wyrobów i usług PKWiU.
Uproszczenia mają np. objąć wiele produktów spożywczych. Najniższą 5 proc. stawką będzie objęte pieczywo, czy ciastka, które obecnie podlegają trzem stawkom: 5 proc., 8 proc. i 23 proc. w zależności do daty przydatności od spożycia.
Jedną 5-proc. stawką będą np. objęte owoce tropikalne, cytrusy, pistacje, migdały itp. Przyprawy mają być opodatkowane 8 proc. stawką.
Wzrośnie natomiast z 5 proc. do 23 proc. VAT na owoce morza np.: ośmiornice, homary, kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże. Zaplanowano wydawanie wiążących informacji stawkowych, które będą chronić wszystkich w łańcuchu dostaw produktu objętego danym kodem.