Spis treści:
- Ile kosztują warzywa w marketach w listopadzie 2024?
- Ceny warzyw na targowiskach - listopad 2024
- Ceny polskich warzyw drożeją. Zastępują je importowane
Ile kosztują warzywa w marketach w listopadzie 2024?
Sezon na polskie warzywa wielkimi krokami dobiega już końca. W sklepach spożywczych możemy jeszcze dostać polskie warzywa, choć wiele z nich zastąpiły już te importowane. Ile zapłacimy za warzywa w listopadzie?
W Lidlu za pomidory rzymskie zapłacimy 9,99 zł za kg, za polską marchew 1,99 zł za kg, za polskie ziemniaki 5,99 zł, a za polską kapustę na gołąbki 3,99 zł za kg. W Biedronce z kolei za ziemniaki trzeba zapłacić 1,29 zł za kg, za cebulę 1,99 zł za kg, a za pomidory czekoladowe 19,99 zł za kg.
W Kauflandzie kilogram ziemniaków to koszt 5,99 zł, za 5-kilogramów cebuli zapłacimy 6,99 zł, za kilogram pomidorów 6,99 zł (lub 12,99 zł bez karty Kaufland), za kapustę 2,49 zł za kg, za buraki czerwone 1,49 zł za kg, za ogórki zielone 5,99 zł (lub 9,99 zł bez karty).
W Carrefourze z kolei za kapustę pekińską zapłacimy 3,99 zł za kg, za kapustę czerwoną 2,99 zł, a za kapustę białą 1,99 zł - również za kg. Trzy sztuki czosnku to koszt 3,99 zł, kilogram buraków - 1,79 zł, kilogram marchwi - 3,49 zł, a kilogram ziemniaków - 1,49 zł.
Ceny warzyw na targowiskach - listopad 2024
Ceny warzyw na targowiskach będą różnić się od siebie w zależności od danego miasta, niemniej jednak zazwyczaj są do siebie zbliżone. Za kilogram marchwi na targowisku trzeba zapłacić około 3-4 zł, za kilogram pietruszki z kolei ok. 7-8 zł. Nieco więcej zapłacimy za ogórki, bo około 10 zł za kg. Ziemniaki w większości miejsc kosztują 2,5 zł za kg, a cebula 3 zł za kg. Za pęczek rzodkiewki i za sztukę sałaty zapłacimy zaś około 2,5-3,50 zł.
Wyraźnie rosną natomiast ceny fasolki, która powoli się kończy. Za kilogram fasolki obecnie zapłacimy od ok. 15 zł za kg.
Ceny polskich warzyw drożeją. Zastępują je importowane
Jak przekazał PAP ekspert ds. rynku rolno-spożywczego Maciej Kmera, na rynku w Broniszach w województwie mazowieckim maleje ilość polskich warzyw, które obecnie zastępowane są importowanymi towarami.
Teraz jest okres przebudowy, kończy się polski towar, zaczyna się import. Praktycznie każdego dnia pojawia się jakiś odpowiednik naszych warzyw, np. rzodkiewka, kalafiory, ogórki, pomidory. Jest to koniec sezonu letniego na polskie warzywa spod osłon i warzywa kapustne i zaczyna się sezon zimowy.
Jak wynika z aktualnych analiz, cena kalafiora wzrosła z 4-5 zł do około 8-9 zł za sztukę. Wzrasta również cena polskiej fasolki, która obecnie, jak wspomniano, wynosi około 15 zł za kg.
Wyższe ceny odnotowano również w przypadku rzodkiewek, na które wpływ miał import rzodkiewki z Włoch w cenie prawie dwa razy niższej niż polska.
W 40. tygodniu bieżącego roku ceny polskich warzyw były droższe niż rok temu o 11,5 proc. Najbardziej wzrosła cena marchwi i kapusty czerwonej. Warzywa z importu z kolei w br. są tańsze o 11,2 proc. niż w zeszłym roku. W szczególności potaniały w tym roku pomidory koktajlowe i kalafiory.
WB