Drożyzna we Włoszech. Jeden produkt bije cenowe rekordy, drożeją też dwa inne
Duże podwyżki cen we Włoszech. Rekordowo drogie jest masło, drożeją także kawa, która kosztuje najwięcej od lat 70. ubiegłego wieku, oraz czekolada. Powodem, dla którego konsumenci muszą płacić za wspomniane produkty więcej, są m.in. niekorzystne warunki klimatyczne.
Rekordowo wysokie ceny osiąga we Włoszech masło, które w ciągu roku zdrożało o 48 procent - to wyniki analizy przeprowadzonej przez krajowe stowarzyszenie konsumentów i ośrodek badań konsumpcji w największych włoskich miastach. Coraz więcej trzeba też zapłacić za kawę w barze, a także za czekoladę.
Pod koniec zeszłego roku średnia cena masła we Włoszech wynosiła 13,30 euro za kilogram. Przed rokiem było prawie o połowę tańsze.
Najdroższe, jak odnotowano, jest obecnie w Turynie, gdzie kosztuje prawie 16 euro za kilogram. Najtańsze jest we Florencji; tam kosztuje około 10 euro.
Podwyżki te tłumaczy się we Włoszech redukcją produkcji mleka z powodu niekorzystnych warunków klimatycznych w krajach produkujących masło, gdzie zmniejszył się obszar pastwisk przy jednoczesnym wzroście popytu.
Cena espresso w barze wynosi obecnie średnio 1,21 euro; to o 18 procent więcej niż przed rokiem. Analitycy prognozują, że cena ta będzie coraz bardziej zbliżać się do 2 euro za filiżankę.
I w tym przypadku wpływ na to mają zmiany klimatyczne i ekstremalne zjawiska pogodowe - od suszy po gwałtowne ulewy - które dotknęły uprawy w Brazylii, Wietnamie, Kolumbii, Kostaryce i Hondurasie. W rezultacie ceny kawy są najwyższe od lat 70. minionego wieku.
Za kilogram kawy trzeba obecnie zapłacić w sklepie we Włoszech średnio 12 euro. Przed rokiem było to prawie 9 euro; to wzrost o 42 procent.
Kryzys klimatyczny i choroby na uprawach kakaowca spowodowały też podwyżki cen czekolady, które w ciągu roku wzrosły o 27 procent.