Projekt zakłada od dnia 1 stycznia 2026 r. aktualizację tzw. akcyzowej mapy drogowej w latach 2026 i 2027 w zakresie stawek akcyzy na napoje alkoholowe.
Akcyza pójdzie w górę. Alkohol będzie droższy
"Z roku na rok siła nabywcza konsumentów rośnie. Wraz ze wzrostem średniego wynagrodzenia, wg danych GUS, za miesięczną wypłatę można kupić coraz większą ilość napojów alkoholowych" - tak proponowane podwyżki stawek akcyzy uzasadnia rząd.
"Dostępność alkoholu w Polsce jest zbyt duża, stąd wprowadzona w 2022 r. akcyzowa mapa drogowa wymaga aktualizacji. Podwyższenie stawek akcyzy na wszystkie napoje alkoholowe ma na celu przede wszystkim ograniczenie spożycia tych napojów, a w konsekwencji redukcję negatywnych skutków społecznych, wiążących się z nadużywaniem alkoholu" - czytamy w uzasadnieniu.
Projekt przewiduje aktualizację obecnej akcyzowej mapy drogowej poprzez podwyżkę stawek akcyzy na alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane i wyroby pośrednie:
- w 2026 r. o 15 proc. w stosunku do stawek z 2025 r.,
- w 2027 r. o 10 proc. r/r.
Projektodawcy zmian w akcyzie przyznają, że podwyżka przyniesie wzrost cen alkoholu. Wódka mogłaby w przyszłym roku podrożeć ponad 9 proc., a w 2027 roku ponad 6 proc.
Wzrost ceny piwa ma być mniejszy: w przyszłym roku o 4,5 proc., a w 2027 roku prawie 2,5 proc.
Przypomnijmy, że krytycznie do podwyżek stawek akcyzy odnoszą się przedstawiciele przedsiębiorców. Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) przypomina, że branża spirytusowa jest jednym z filarów krajowej gospodarki i daje rocznie ponad 18 mld zł wpływów do budżetu.
Opłata cukrowa ma ograniczyć spożycie napojów słodzonych
Sejm głosował także nad ustawą o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym oraz ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Obie ustawy uchwalono.
Proponowane zmiany w ustawie o zdrowiu publicznym mają umożliwić skuteczną realizację celu, "jaki przyświecał wprowadzeniu opłaty od środków spożywczych, tj. stymulowania prozdrowotnych wyborów konsumenckich, poprzez ograniczenie dostępności ekonomicznej napojów słodzonych".
Projektodawcy przekonują, że nadmierne korzystanie z łatwo dostępnych i słodkich produktów żywnościowych powoduje realne koszty związane z leczeniem chorób takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia oraz szereg innych bezpośrednio związanych z chorobą otyłościową.
Zaproponowano podwyższenie wysokości opłaty stałej i zmiennej za zawartość cukrów lub słodzików w napoju: z 0,50 zł do 0,70 zł - za zawartość cukrów w ilości równej lub mniejszej niż 5g w 100 ml napoju lub za zawartość w jakiejkolwiek ilości co najmniej jednej z substancji słodzących, oraz z 0,05 zł do 0,10 zł - za każdy gram cukrów powyżej 5g w 100 ml napoju. W projekcie podniesiono także wysokość opłaty stałej za zawartość kofeiny lub tauryny, które występują m.in. w napojach energetycznych, z 0,10 zł do 1,00 zł.














