Polskie hodowle produkują coraz więcej pstrągów. Import nadal trafia do marketów

Agata Siwek

Oprac.: Agata Siwek

Witryna chłodnicza z różnymi rodzajami wędzonych ryb, z widocznymi etykietami cenowymi i nazwami gatunków, takimi jak makrela czy pstrąg.
Pstrąg to jedna z najchętniej kupowanych ryb na święta (zdj. ilustracyjne)Eryk Stawinski/REPORTERReporter

Spis treści:

  1. Import kontra lokalna produkcja, czyli etykiety pełne pułapek
  2. Polska w czołówce europejskiej produkcji
  3. Ceny lokalnego pstrąga i porównanie z marketami
  4. Jak sprawdzić świeżość pstrąga?

Import kontra lokalna produkcja, czyli etykiety pełne pułapek

Zobacz również:

Polska w czołówce europejskiej produkcji

Ceny lokalnego pstrąga i porównanie z marketami

  • pstrąg niepatroszony - 27,50 zł/kg
  • pstrąg patroszony ze skrzelami - 34,50 zł/kg
  • pstrąg patroszony bez skrzeli - 35,70 zł/kg
  • filet z pstrąga - 54 zł/kg
  • filet ze skórą (Auchan) - 60,90 zł/kg
  • filet bez skóry (Auchan) - 66,90 zł/kg

Jak sprawdzić świeżość pstrąga?

  • oczy ryby powinny być jasne i błyszczące, łuski przylegające do ciała, a skóra gładka i elastyczna;
  • mięso po delikatnym naciśnięciu powinno wrócić do pierwotnego kształtu;
  • zapach ryby powinien być delikatny, przypominający wodę;
  • należy unikać ryb o matowej lub wyblakłej barwie.
"Wydarzenia": Mieszkańcy przecierają oczy. Nowy plac zabaw miał wyglądać inaczejPolsat News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?